‘OHAL’i Tanımayacağız, Dayanışmayı Sürdüreceğiz’

Erdoğan’ın depremin vurduğu 10 kentte ilan ettiği OHAL, demokratik kurumların tepkisini çekti. Emek ve Özgürlük İttifakı, KESK, İHD İstanbul Şubesi, Ekoloji Örgütleri açıklama yaptı, OHAL yasaklarını tanımayacaklarını, halk ile dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti.

featured

İSTANBUL – Emek ve Özgürlük İttifakı, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın, halkı bu büyük yıkım karşısında ölüme terk ettiğine dikkat çekti, “Öfkemiz çok büyük! AKP/MHP iktidarı enkaz altındaki insanlarımızın canını kurtarmak bir yana kentleri yerle bir eden bu depremde ilk 24 saatte kentlere adım dahi atmamıştır. Bu tekçi rejim halkımızı ölüme terk etmiştir” dedi.

“İktidar müdahale ve yardımları organize etmek yerine OHAL ilanıyla felaket yaşayan halkımızı değil, kendini korumaya almak istemektedir” diyen Emek ve Özgürlük İttifakı, şunları belirtti: “Türkiye halkları, iktidarın krizleri, halkın canı pahasına nasıl ‘Allah’ın Lütfu’ diyerek fırsata çevirdiğini iyi bilmektedir. OHAL ilanı ile AKP/MHP iktidarı kentleri kapatmak, yardımları engelleyerek dayanışma ağlarını kesmek, gazetecilerin bölgelere gitmesinin önüne geçerek doğru bilginin üretilmesini engellemek, iktidar ve yandaşlarının suçlarının üstünü örtmek, baskıyı tahkim etmek istemekte ve nihai olarak iktidarını korumaya almak istemektedir. Yapılması gereken OHAL ilanı değil toplumsal seferberliktir!”

OHAL’i ve beraberinde getireceği baskıları tanımayacaklarını ilan eden Emek ve Özgürlük İttifakı, “Halkımızın emeğini, depremzedelerle paylaşacağına, evini, kapılarını kardeşlerine açacağına inancımız tamdır” dedi, dayanışmayı büyütmeye, yaşamı savunmaya, sahada halkımızın yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

‘OHAL DEĞİL, AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), ilan edilen OHAL’a yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

Yaşanan depremin herkese ağır sorumluluk ve görevler yüklediğine dikkat çekti, iktidarın tutumunun ise halkta büyük şaşkınlık ve öfke yarattığını belirtti.

“İktidarın depremin yaşandığı 10 il için ilan ettiği OHAL kararı da ciddi soru işaretleri yaratmaktadır” diyen KESK, açıklamasında şunları belirtti: “Afet bölgesi ilan edilmesi durumunda gerekli tüm çalışmaların yapılması, bütün kamu ve özel işletme kaynaklarının depremzedeler için seferber edilmesi mümkün iken OHAL’e neden ihtiyaç duyulduğu izaha muhtaçtır. Tarihte ender rastlanan bir deprem sürecinde dahi iktidara yönelik böylesi derin kuşku ve kaygıların nedeni bizler değil iktidarın 20 yıllık, özellikle de darbe girişimini “lütuf” olarak gören 20 Temmuz 2016-18 Temmuz 2018 OHAL dönemi politika ve uygulamalarıdır.”

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in siyasal amaçlarla kullanıldığını, anayasa ve yasaların yerini KHK rejiminin aldığını hatırlattı, “Deprem bölgelerinde yapılması gereken en radikal tedbirler için dahi anayasal, yasal engel bulunmamakla birlikte çalışmaların hızlandırılması ve kolaylaştırılması için 10 ilin afet bölgesi ilan edilmesi yeterlidir. Bu nedenle deprem bölgesi için OHAL değil, afet bölgesi ilan edilsin, diyoruz” diye belirtti.

İHD İstanbul Şubesi de, “Siyasi iktidar, bu kadar büyük bir afet zamanında herkesin desteğini ve katkısını alması gerekirken, OHAL ilan etmesi iyiniyetli olarak değerlendirilemez. OHAL’e gerek yoktur. Bir an önce sona erdirilmelidir” diyerek OHAL ilanına tepki gösterdi.

“OHAL YERİNE TOPLUMSAL DAYANIŞMA VE ÖRGÜTLENME”

Ekoloji örgütleri de OHAL ilan edilmesine tepki gösterdi, “OHAL yerine toplumsal dayanışma ve örgütlenme” dedi.

Açıklamada acil yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

1. Başta bölgede ve komşu bölgelerde olmak üzere, madencilik ve inşaat faaliyetleri derhal durdurulmalı, kamuya ve özel şirketlere ait iş makineleri ve ekipmanları teknik personel ile birlikte deprem bölgelerine arama-kurtarma çalışmaları için gönderilmelidir.
2. Karayolu ile ulaşılamayan deprem alanlarına hızla sivil ve askeri altyapı ve personel;gerekli noktalarda özel sektör havayolu altyapısı ile arama-kurtarma ve yardım ekipleri ulaştırılmalıdır.
3. Başta bölgedeki güvenilir binalar olmak üzere, komşu bölgedekiler dahil olmak üzere, ikinci konut, otel, ibadethane gibi yapılar barınma sorununun çözümünde kullanılmak üzere ücretsiz ya da kamu kaynakları kullanılarak hizmete açılmalıdır.
4. Temiz içme suyu, gıda, giysi, hijyen ürünleri gibi yaşamsal ihtiyaçların sağlanabilmesi için sivil toplumun dayanışma için oluşturduğu mekanizmaların kamu hizmetleri ile tam ve eksiksiz koordinasyonu sağlanmalıdır.
5. İnsan dışındaki canlıları da kapsayacak kurtarma ekipleri oluşturulmalıdır. Bu konuda inisiyatif alan sivil ekiplerin çalışmaları kolaylaştırılmalı ve desteklenmelidir.
6. Depremin, göçmenlerin yoğun yaşadığı bir bölgede olması nedeniyle, arama-kurtarma-temel ihtiyaçların giderilmesi konusunda yürütülen çalışmalar ayrımcılıktan muaf, tam bir kapsayıcılıkla sürdürülmelidir. (ETHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!