BİNGÖL/MUŞ – Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan ve 22 köyü doğrudan etkileyecek projeye karşı yüzlerce yurttaş, doğa ve yaşam savunusu için bir araya geldi. Varto’da başlayan tepkiler, Karlıova’da düzenlenen mitingle devam etti; iki ilçenin ekoloji platformları, proje tamamen iptal edilene kadar birlikte hareket etme iradesini ortaya koydu.
Projeye Karşı Yürüyüş ve Miting
Karlıova’da Belediye Meydanı’na yürüyen yurttaşlar, JES projesinin 16’sı Varto’da, 6’sı Karlıova’da olmak üzere toplam 22 köyü ve geniş mera alanlarını kapsadığını vurguladı. Miting öncesi atılan sloganlarla doğa talanına tepki gösterildi. Katılımcılar, projenin toprak, su ve tarım alanlarını yok edeceğini belirterek, “Bu toprakları savunduk, savunmaya devam edeceğiz” mesajı verdi.
Ekoloji Platformlarından Tepkiler
Kanireş Ekoloji Platformu adına konuşan Kasım Demirel, “Biz bu topraklarda büyüdük ve bu topraklarda öleceğiz. Bu miting, ‘Biz bu topraklarda varız’ deme mitingidir. Atalarımızdan bize kalan bu toprakları geleceğimize bırakma mücadelesidir” dedi. Peri Vadisi Çevre Platformu sözcüsü Ekrem Alan ise projenin gerçekleşmesi halinde meyve-sebze üretiminin yok olacağını, kanser oranlarının artacağını ve gelecek nesillerin geleceğinin tehlikeye gireceğini ifade ederek, projelerin derhal durdurulmasını talep etti.
Milletvekillerinin Destek Açıklamaları
DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, halkın toprağını, suyunu ve geleceğini savunduğunu belirterek projeye geçit verilmeyeceğini söyledi. DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, doğaya ve insana yönelik talana izin verilmeyeceğini vurguladı. DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü ise rant odaklı yaklaşımlara karşı yaşamı savunan iradeyi öne çıkardı.
Ortak Karar ve Mücadele Çağrısı
Varto ve Karlıova halkı, JES projesine karşı iki ilçeden ortak hareket etme kararı aldı. Proje iptal edilene kadar hukuki ve meşru yollarla direnişi sürdüreceklerini belirten katılımcılar, doğanın talanına karşı birleşik mücadelenin önemine işaret etti. Miting, çevre örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla düzenlendi.


































