262 Gündür İşe İade Talebiyle Eylemdeler

featured

MUĞLA – Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Kömürcüoğlu/ Çınartaş Maden İşletmesi’nde çalışan 11 işçi, çalışma koşullarının ağırlığı, ücret düşüklüğü, sağlık ve güvenlik şartlarının sağlanmaması nedeniyle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan “Çalışmaktan kaçınma hakkı”nı kullandı. Ardından Nakliyat-İş Sendikası’na üye olan işçiler, işveren tarafından 25’inci Madde (işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirme) üzerinden işten çıkartıldı.  İşçiler, işe iade talebiyle Milas İş Mahkemesi’ne başvurdu. Tanıkların dinlendiği 27 Ocak tarihindeki ilk duruşmada dava geri kalan tanıkların dinlenmesi için 8 ve 28 Nisan tarihlerine ertelendi.  İşçiler, hukuki mücadelenin yanı sıra taleplerinin karşılanması için 18 Mayıs 2020 tarihinde maden işletmesi önünde de eylem başlattı. İşçiler, her gün 09.00 – 16.00 saatleri arasında nöbet tutuyor.   

‘İZİN KULLANMADAN ÇALIŞTIM’ 

Maden işletmesinde 4 yıl TIR şoförlüğü yaptıktan sonra 18 Mayıs 2020 tarihinde çıkarılan Kadir Özdemir, 4 yıl boyunca haftalık izin kullandırmadan çalıştırıldıklarını, yasal sürenin üzerinde fazla mesai yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Trafik ve yol güvenliğini tehdit edecek kadar uzun saatler ve yüksek tonajlarda yük taşıdığını dile getiren Özdemir, pandemi tedbirleri kapsamındaki sokağa çıkma yasağında işverenin ücret kesintisi yaptığını aktardı.   Ekmeklerinin karşılığını alabilmek ve işlerine geri dönmek için direndiklerini söyleyen Özdemir, bu süreçte sendikanın kendilerine destek sunduğunu belirtti. Evli ve 3 çocuk sahibi olan Özdemir, “Bu süreçte çok zorluk çektim. Bazen günlük işlere giderek yevmiye ile çalışıyorum. Ara sıra eşim de gündelik işlere giderek çalışıyor. Bu şekilde yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.  

‘HUKUK DIŞI ÇALIŞMAYA ZORLANDIK’ 

İşine dönmek için eylemde olan Nihat Kaynar (39) da şirketin işçi ölümleri ve hak gaspı konusunda sicilinin kabarık olduğunu söyledi. TIR şoförü olan Kaynar da madende iş güvenliği konusunda tedbirlerin alınmadığını belirterek, “Pandemi döneminde sokağa çıkma yasakları başladı. Şirkette çalıştığımız zaman işveren bunun karşılığında bir sonra ki haftalarda fazla sefer yapmamızı istiyordu. Zaten çalışma şartlarımız ağırdı. Hafta sonu izin hakkımızı kullanamıyorduk. Birçok hukuk dışı çalışmaya itildiğimiz için biz de hakkımızı aradık. Her işçi gibi sendikaya üye olduk. 17 Mayıs 2020 tarihinde Nakliyat-İş Sendikasına üye olduk ve ertesi gün işten çıkarıldık” diye belirtti.  Kaynar, devam eden hukuki sürece ilişkin şunları söyledi:“Başta Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almak için dava açtık. Çoğunluğu yakaladık ve belgemizi aldık. Aldıktan sonra işveren ile bir hukuk savaşımız başladı. Açtığımız davaya karşı, işverende karşı dava açtı. Ama biz yetki belgesini aldık. İşveren tekrar istinaf Mahkemesine gönderdi. Buna rağmen biz yine kazandık. Hukuk mücadelemiz devam ediyor.”  

‘DAVAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’ 

25’inci maddeye dayandırılarak işten çıkartılmalarına tepki gösteren Soner Çalışkan ( 44) ise işverenin “Ya şartları kabul ederseniz ya da kapı orada” diyerek kendilerini kovduğunu söyledi. Haklarını aradıkları için işten çıkartıldıklarını söyleyen Çalışkan, “25’inci maddeden çıkarıldığınızda bu siciline işliyor. Sadece sendikaya üye olma hakkımızı kullandık. Haklarımızı Nakliyat-İş Sendikası sayesinde öğrendik. Hakkımızı aramaya kararlıyız. Ne kadar zor olursa olsun biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz.” (MA) 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!