Hopalı Çay Üreticileri Uluslararası Transit Yolunu Kapattı

Çayda uygulanan günlük kota ve kontenjan uygulamasını protesto eden Hopalı çay üreticileri, Uluslararası Transit yolunu trafiğe kapattı.

featured

ARTVİN – Hopa ilçesinde çay üreticileri, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) günlük dönüm başına 15 kilo çay kotasını ÇAYKUR Hopa Çay Fabrikası önünde protesto etti. “Çayda kotaya, kontenjana son” pankartının açıldığı açıklamada “Çay bahçede kontenjan ne demek ÇAYKUR” ve Çuvallar isyanda çayda kotaya son” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “ÇAYKUR halkındır satılamaz”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız” ve “Emekçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, siyasi parti temsilcilerinin destek verdiği açıklamaya yüzlerce çay üreticisi katıldı.

‘KABUL ETMİYORUZ’

Açıklamada konuşan çay üreticisi Ertuğrul Çelik, çaylarını satıp geçimlerini sağlayamadıklarını söyledi. Sorunlarını çözmek için fabrika önüne geldiklerini belirten Çelik, “4 lira fiyat açıkladılar ama somutta üreticiye, özel sektöre 2 lira 80 kuruştan çayınızı satın diyorlar. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Kimseden korkmuyoruz, emeğimize alın terimize sahip çıkıyoruz. Bu kadar meşru ve haklıyız. İlk defa çay satmıyoruz, bu fabrikaya kontenjansız çay sattığımız günler oldu. Çayda kontenjan uygulaması kaldırılsın” dedi.

‘TEK DERTLERİ ÇAYI BİTİRMEK’

Çelik’ten sonra konuşan çay üreticisi Dursun Ali Koyuncu ise, saraylarda yaşayanların halkın dertleri ile ilgilenmek istemediğini aktardı. ÇAYKUR yöneticilerinin tek derdinin çayı bitirip, özel sektörü ve patronları korumak olduğunu dile getiren Koyuncu, “Halkın çayını aldıklarında böyle bir sorun yaşanmaz. Ne oldu da 3 günde kontenjan uygulamaya başladılar. Yol, havalimanı yaptık diye övünenler bir tane fabrika inşa etmediler. Mevcut fabrikaların teknolojisini geliştirmediler. 2021’in Türkiye’sinde on yıllarca öncesinin teknolojisi ile üretim yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KONTENJANLA ÖZEL SEKTÖR KORUNUYOR’

Özel sektörün karını büyütmek için kontenjanın düşürüldüğünü vurgulayan Koyuncu, şunları söyledi: “Sarayın bekçisi, sarayda milyonları harcayan kişi halktan bihaber olduğu için çay fiyatını 4 lira olarak açıkladı. Şimdi de kontenjan açıkladılar. Açıklanan kontenjana göre çay hasadı en az 45 gün sürecek. Bu çay bu kadar dalda kalır mı? Halkı düşünen bir yönetici özel sektörü uyarır, başına memur diker. 2 lira 80 kuruştan çay sattırıyorsunuz. Bu insanlar bırakın geçen seneyi 2 sene öncesinin fiyatına çay satıyor.”

MÜDÜR TALEPLERİ KARŞILAYAMADI

Daha sonra fabrika önüne gelen Hopa Çay Fabrikası Müdürü Gültekin Karaşin, üreticiler ile konuştu. Üreticilerin taleplerini dinleyen Karaşin, fabrikanın kapasitesinin az olduğu gerekçesi ile kontenjan uyguladıklarını ve bunu kaldıramayacaklarını söyledi. Üreticilerin talepleri üzerine ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı’nı da arayan Karaşin, kendisine ulaşamadığını söyledi.

TRANSİT YOL KAPATILDI

Sorunlarına çözüm bulamayan üreticiler daha sonra fabrika önünde ve Uluslararası Transit yolu üzerinde oturma eylemi yaptı. 10 dakika boyunca yolu trafiğe kapatan üreticiler, ÇAYKUR’a taleplerinin yerine getirilmesi için 48 saat süre verdi. Taleplerin karşılanmaması durumunda Perşembe günü tekrar fabrika önüne geleceğini belirten üreticiler, talepleri karşılanıncaya kadar fabrika önünden ayrılmayacaklarını aktardı. Daha sonra yolu kapatarak Hopa Meydan’a kadar yürüyen üreticiler, Perşembe günü tekrar bir araya gelmek üzere ayrıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!