1. Haberler
  2. Ekoloji
  3. Bilirkişi Raporu Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi’ni Kamu Yararı Gerekçesiyle Onayladı

Bilirkişi Raporu Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi’ni Kamu Yararı Gerekçesiyle Onayladı

Çanakkale Bayramiç’teki Halilağa Bakır Madeni Projesi’nde bilirkişi heyeti, su kaynaklarını tehdit eden, yeraltı sularını kirletme riski taşıyan ve yerleşim alanlarına yakın atık depolama tesisi planlarını içeren projeyi şirket lehine değerlendirdi. Yaşam alanlarını savunan yerel halkın yıllardır sürdürdüğü mücadeleye rağmen rapor, maden işletmesinin “kamu yararına uygun” olduğu sonucuna vardı.

featured
Google'da Abone Ol service service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÇANAKKALE – Raporda, projenin açık ocak madenciliği, patlatma faaliyetleri, asit kaya drenajı ve ağır metal kirliliği gibi unsurlara işaret edildi. Madenin su ihtiyacının Kocabaş Çayı’ndan karşılanacağı, yeraltı sularının kurumasına ve ağır metal riskine yol açacağı belirtildi. Doğal dengenin yeniden kurulmasının yaklaşık 100 yıl alabileceği tespiti yapıldı. Buna karşın heyet, tüm bu bulgulara rağmen projeyi mevzuata uygun ilan etti.

Atık Depolama Tesisi ve Yerleşim Alanı Riski

Köylülerin uzun süredir itiraz ettiği atık depolama tesisi (ADT), Hacıbekirler köyüne 400-500 metre mesafede planlanıyor. Rapor, tesisin eğim aşağısında yerleşim alanına bu kadar yakın olmasının “önemli bir risk” oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca göletler ve atık tesislerinin maden rezerv alanları üzerine kasıtlı olarak tasarlandığı, kaynak kaybına yol açacağı yönündeki önceki değerlendirmeler de dosyada yer aldı.

Önceki Raporlarla Çelişki

Daha önceki bilirkişi raporlarında proje için “kamu yararı bulunmadığı” vurgulanmıştı. Yeni raporda bu bulgulara rağmen işletme izin alanlarının ÇED sınırlarıyla “uyumlu hale getirildiği” savunuldu. Heyet, sonuca maden projesinin kamu yararına, çevreye ve mevzuata uygun olduğu yönünde vardı.

Yaşam alanlarını savunanlar, bilirkişi raporuna itirazlarını sürdüreceklerini açıkladı. Proje, bölgedeki tarım, su kaynakları ve ekosistemi uzun vadede etkileyecek bir madencilik girişimi olarak öne çıkıyor.

https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir