‘Mini İnfaz Paketi’ Teklifi Kısmi Değişiklikle Yasalaştı

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gece yarısı kanunlaştı. '15 yaşına kadar çocuğu olan kadın mahkumların, yasada belirlenen koşullarda, infazlarının ertelenmesini’ öngören madde, partilerin aynı mahiyetteki önergeleriyle teklif metninden çıkarıldı.

featured

ANKARA – Tutuklu ve hükümlülere yönelik elektronik haberleşme imkanı getiren ancak muhalefetin “insan haklarına aykırı” sınırlamalar getirdiği gerekçesiyle karşı çıktığı mini infaz paketinde önergelerle değişikliğe gidildi. Genel Kurul görüşmeleri sırasında, Teklifi’in 6. Maddesi, AKP, CHP, İYİ Parti ve HDP’nin verdiği önergeler doğrultusunda tekliften çıkarıldı.

15 YAŞINA KADAR ÇOCUĞU OLAN KADIN MAHKUMUN İNFAZI ERTELENECEKTİ

Tekliften çıkarılan 6. Madde şu hükmü içeriyordu:

“İnfazına başlanmış olsa bile toplam 10 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, 15 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve babanın da ölmüş veya ceza infaz kurumunda olması durumunda, toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirilmesi halinde cezasının infazı, çocuğun 15 yaşını doldurmasına kadar Cumhuriyet başsavcılığınca ertelenebilecek. Erteleme süresi içinde zamanaşımı işlemeyecek. Çocuğun ölmesi veya babanın ceza infaz kurumundan salıverilmesi ya da erteleme süresi içinde hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması halinde, erteleme kararı kaldırılarak ceza derhal infaz edilecek.”

AKP, CHP ve İYİ Parti’nin önergelerinde gerekçe olarak sadece maddenin metinden çıkarılmasının amaçlandığı bildirildi.

GEREKÇE: KEYFİ UYGULANABİLİR

HDP Önergesinin gerekçesinde ise bu haktan yararlanma koşullarının belirsizliğine işaret edildi.

Gerekçede şöyle denildi:
“Teklifte yer alan ‘toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirilmesi’ ifadesi oldukça muğlak olup hukuken öngörülebilir değildir ve dolayısıyla uygulamada keyfi muamele ve ayrımcılığa sebep verebilecektir. Ayrıca 15 yaşını doldurmamış çocuğu bulunan anneler açısından infaz ertelenmesi yoluna gidilebilmesi, babanın ölmüş olması veyahut cezainfazkurumunda bulunuyor olması şartlarına bağlanmıştır. Bu şartlar sınırlı sayıda sayılmış olduğundan ömeğin; babanın hayatta olduğu ve fakat hakkında gaiplik kararı verildiği durumlarda 15 yaşını doldurmamış çocuğu bulunan annelerin bu haktan yararlanamayacağı sonucu çıkmaktadır.”

ELEKTRONİK HABERLEŞME HAKKI

Kabul edilen yasa, tutuklu ve hükümlülere, yasa ile belirlenen koşullarda elektronik haberleşme imkanı getiriyor. Ancak haberleşmenin ‘ izlenmesine’ imkan sağlayan hükümler nedeniyle muhalefet insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkmıştı.
Yasaya göre tutuklu ve hükümlüler elektronik ortamda izin verilen kişilerle haberleşebilecek ancak bu yazışmalar ve görüşmeler kayıt altına alınabilecek. (ANKA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!