2021 Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi Tutarları Belli Oldu

featured

Önümüzdeki yıl birçok bazı istisnalar haricinde vergi ve harç yüzde 9.11 ile enflasyon ile belirlenen yeniden değerleme oranında artacak, emlak vergisinde ise yüzde 4.55 ile yeniden değerlemenin yarısı kadar artış gerçekleşecek.

Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlanan tebliğlere göre, motorlu taşıtlar vergi tutarları yeniden değerleme oranı nispetinde artırıldı.

Motorlu taşıtlar vergisi genel tebliğ ekinde yer alan listeye göre, 1 Ocak 2018 tarihinden önce kayıt ve tescil edilen 1-3 yaş arası, 1,301 – 1,600 cm3’e kadar motor hacmine sahip, fiyatı 56,500 TL’yi aşmayan otomobil ve arazi taşıtlarından 1,830 TL, 99,000’i aşmayanlardan 2,014 TL, bu fiyatın üzerinde olanlardan 2,197 TL MTV tahsil edilecek.

Motor hacmi, fiyatı ve yaş aralığına göre bu kapsamda bir araçtan tahsil edilecek MTV en fazla 50,107 TL en az 109 TL olarak belirlendi.

Aynı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan vergi usul kanunu genel tebliğiyle, 213 sayılı vergi usul kanunun ilgili maddelerinde yer alan had ve tutarlar yeniden değerleme oranı nispetinde artırıldı.

MTV NE ZAMAN ÖDENİR?

MTV 2021 ödemelerinin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.

MTV ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

MTV ödemesi nasıl yapılır? Motorlu Taşıt Vergisi ödemesi Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden yapılabiliyor. Siteden geçmiş dönem borçları da sorgulanabiliyor. MTV 02:00-22:00 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden ödenebiliyor.

Motorlu Taşıt Vergisi anlaşmalı bankaların şubelerinden ya da anlaşmalı bankaların alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.), PTT işyerlerinden ve vergi dairelerinden de ödenebiliyor.

EMLAK VERGİSİ YÜZDE 4.55 ARTACAK

Resmi Gazete’nin aynı mükerrer sayısında yayımlanan emlak vergisi kanunu genel tebliği uyarınca, mükellefiyeti 2021 yılında başlayanların, mükellefiyetleri ile ilgili bina, arsa ve arazi vergisi tarhiyatına esas alınacak vergi değerinin hesabında; 2020 yılı değeri, 2020 yılına ait belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan %4.555 artırılması suretiyle belirlenecek.

Bu kapsamda, bina vergi değeri üzerinden hesap edilen değerli konut vergisine esas tutar da 2021 yılında, 2020 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı yüzde 4.55 oranında artırılarak 5.22 milyon TL olarak belirlendi.

Buna göre, değerli konut vergisine tabi konutların nitelikli taşınmaz değeri alt ve üst sınırları; 5.22 milyon ile 7.81 milyon arasında değer sahip olanlarından; 5.22 milyon TL’yi aşan kısım için binde 3, değeri 10.4 milyon TL’ye kadar olanlarından 7.8 TL’si ve fazlası için binde 6, değeri 10.4 milyon TL’den fazla olanlarından bu tutarın ve fazlası için binde 10 olarak belirlendi.

YILDA İKİ KEZ ÖDENİYOR

Emlak vergisi ödemeleri her yıl iki taksitle ödeniyor. İlk taksit ödemeleri mayıs ayında yapılırken, ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayı sonunda gerçekleştiriliyor.

Eğer alıcı evi 2020 yılında aldıysa 2021 yılında vergi ödemek zorunda, 2021’de satışı gerçekleştirilen konutlar için ise bu durum satıcıya ait.

KİMLER MUAF?

Emlak vergisinden muafiyet de söz konusu. İşte emlak vergisinden muaf olanlar;

Geliri olmadığını beyan eden kişiler,

Sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar,

Gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimler brüt 200 metrekareyi geçmemek şartıyla sahip oldukları evler için emlak vergisi ödemeden muaf oluyor.

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete’nin bugün mükerrer sayısında yayımlanan özel iletişim vergisi genel tebliğine göre, mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde alınan maktu vergi tutarı yeniden değerleme oranı (yüzde 9.11) nispetinde artırıldı. Bu kapsamda tahsil edilen maktu vergiz tutarı 2021 yılı için 86 TL olarak belirlendi.

KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ

Aynı gazetede yer alan katma değer vergisi (KDV) uygulama tebliğiyle, indirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili sınır, 2021 yılı için 18.900 TL olarak belirlendi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!