ANKARA – Platform sözcüleri, Doku soruşturmasının üzerinden geçen yıllarda somut ilerleme kaydedilmemesini eleştirerek, yargı mekanizmalarının siyasi etkilerden arındırılması gerektiğini belirtti. Adalet Bakanlığı önünde yapılan açıklamada, devletin temel kurumlarının hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalması gerektiği hatırlatıldı.
Açıklamada, Gülistan Doku vakasının yanı sıra kadın cinayetleri ve şüpheli çocuk ölümlerinin bir sistem sorunu olduğu vurgulandı. Bu coğrafyada kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin erkek egemen kapitalist düzen, devlet şiddeti ve cezasızlık politikalarının sonucu olduğu ifade edildi. Gülistan Doku’dan Rojin Kabaiş’e, Nadira Kadirova’dan Rabia Naz’a uzanan vakaların, yalnızca bireysel şiddet değil, aynı zamanda bu şiddeti koruyan devlet mekanizmalarının ürünü olduğu kaydedildi.
Dosyadaki Yeni Gelişmeler ve Sorumluluklar
2025 yılı itibarıyla dosyada yeni tanık beyanları ve itirafların ortaya çıktığına dikkat çekilen açıklamada, dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in oğlu Engin Sonel hakkında ciddi iddialar bulunduğu belirtildi. Platform, dönemin valisi Tuncay Sonel’in sorumluluğunun altını çizerek, dosyanın ihmal değil, açık bir politik tercihle karartıldığını ve faillerin korunduğunu dile getirdi. Soruşturma kapsamında 13 şüphelinin gözaltına alındığı, ikisinin tutuklandığı gelişmelerin, yıllardır süren mücadelenin sonucu olduğu ancak yeterli olmadığı ifade edildi.
Yargı Bağımsızlığı ve Adalet Talebi
Platform, yargı mekanizmasının siyasi iktidarın gölgesinde hareket ettiği bir düzende adaletin sağlanamayacağını belirtti. Dosyanın üzerinin örtülmesinde sorumluluğu bulunan yargı mensuplarının da hesap vermesi gerektiği vurgulandı. Talepler arasında yeni delillerin titizlikle incelenmesi, Tuncay Sonel ve Engin Sonel başta olmak üzere tüm sorumluların yargılanması, Gülistan Doku’nun akıbetinin açıklanması ve cenazesinin ailesine teslim edilmesi yer aldı.
Ankara Kadın Platformu, Gülistan Doku soruşturmasının şeffaf yürütülmesi ve kamuoyu denetimi altında tamamlanması için kararlı takibin devam edeceğini açıkladı. Açıklama sonrası platform üyeleri, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okul saldırılarını protesto eden eğitim sendikalarına destek için Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüdü.


































