Yasin Halı Kaplan Halı’da Kod29 ile İşten Atılan İşçilerin Direnişi Sürüyor

featured

ANTEP – Antep 4. Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Yasin Kaplan Halı’da üretimi yavaşlattıkları gerekçesiyle Kod-29 ile işten atılan DİSK/Tekstil üyesi 16 işçinin fabrika önündeki direnişi üç haftasında sürüyor.

İşten atma saldırısına ilişkin konuşan DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, salgın sürecinde işçilerin işten çıkarılmasının mağduriyetlere neden olduğunu, şu anda Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 işçinin işlerine geri dönmek için eylem yaptığını söyledi.

İşçilerden 16’sının Yasin Kaplan Halı, 3’ünün de Güven Boya fabrikasının önünde eylem yaptığını belirten Türkmen, “İşçilerimizin işten çıkarılmalarının gerekçesi işverenler tarafından ‘iş yavaşlatma’ şeklinde açıklandı. Fakat asıl gerekçe bu arkadaşlarımızın zam dönemlerinde açıklanan zammı düşük bulması, düşük ücrete tepki göstermesi, bu talep ve şikâyetlerini ifade etmek üzere fabrika yönetimi ile toplantı yapmaları ve daha önce 12 yıllık bir işçinin tazminatsız Kod-29 ile haksız yere işten çıkarılmasıdır” dedi.

12 yıllık işçinin haksız yere işten çıkarılmasına işçilerin tepki gösterdiği ifade eden Türkmen, “Bu talepler dünyanın her yerinde yasal ve doğal haklardır. Bir de bunun üzerine bir sendikal örgütlenme olunca 16 arkadaşımız Kod-29 ile tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldı” diye belirtti.

Kod-29 ile işten çıkarılan işçilerin birçok yönden de mağdur edildiğini söyleyen Türkmen, “Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde sadece bu iki fabrikada değil, Antep’te onlarca fabrikada sadece son 4 ayda yüzlerce işçi hak aradığı, zam istediği, pazar mesaisine gitmediği için ya da iş yerindeki herhangi bir haksızlığa itiraz ettiği, bu şekilde işçilerin haklarını istedikleri, sendikalı olma hakkını kullandığı için Kod-29 ile tazminatsız işten çıkarıldı. Açlığa mahkûm edildi. Üstelik işsizlik maaşından yararlanamıyorlar” diye konuştu.

Eylem yapan işçilerin arasında 15 yıl çalışan işçilerin de bulunduğunu belirten Türkmen, işten çıkarılan işçiler hakkında bugüne kadar herhangi bir tutanak tutulmadığıda dikkat çekti.

Fabrikalarda çalışan işçilerin aynı zamanda ücretsiz izne gönderilerek de işten çıkarıldıklarını ifade eden Türkmen, “Pandemi döneminden önce ‘ücretsiz izin’ diye bir uygulama yoktu. Yani işçi kendisi talep etmeden ya da onaylamadan ücretsiz izine gönderilemezdi. Gönderildiğinde işçinin haklı olarak tek taraflı iş akdini feshedip tazminat alma hakkı vardı. Şimdi bu hükümet işverene süresiz bir şekilde işçiyi işten atma ‘kıyağı’ yaptı. Patronlar da bu hakkı son derece kötü bir şekilde hatta ahlaksızca kullanıyorlar. İş yerinde herhangi bir duruma itiraz eden her işçi ya da işten çıkarmak istedikleri işçiyi bile ücretsiz izine göndererek aslında fiilen açlığa mahkûm ediyorlar. Ücretsiz izine gönderilen işçi başka bir yerde iş bulup da çalışamıyor, kendisi istese işten de ayrılamıyor ya da başka bir yere girse içerideki tazminatını yakmış olacak. Resmen işçiler ücretsiz izin ile açlığa mahkûm ediliyor ya da Kod-29 ile tazminatsız bir şekilde kapı önüne konuluyor” diye belirtti.

Ücretsiz izin ve Kod-29 uygulamasının kaldırılmasını isteyen Türkmen, Türkiye’nin her yerinde işçiler aynı uygulamadan kaynaklı sorunlar yaşadığını söyledi. Türkmen, işten atılan işçilerin işe geri alınmasını istedi.

Kod 29 ile işten çıkarılan Mehmet Oğuz adlı işçi, “16 arkadaşımızı birden işten çıkardılar. 8 yıldan beri bu fabrikada çalışıyorum. Hakkımda herhangi bir tutanak bile tutulmadı. İlk defa böyle bir durum ile karşılaşıyorum. Şu anda işçi çıkarma yasağı var. Sadece Kod 29 ile işçi işten çıkarılabiliyor. Bunlarda bunu değerlendirdiler” diye konuştu.

Erkan Sarıoğlu da hiçbir zaman “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı” hareket etmediğini belirterek, “Bir arkadaşımız Kod 29’dan dolayı işten çıkarıldı. Biz de bu arkadaşımızın işten çıkarılma gerekçesini öğrenmek için yönetimden toplantı yapmalarını istedik ve toplantımızı yaptık. Fakat bu süreçte hiçbir zaman üretimi durdurmadık. Toplantının ardından arkadaşımızın işten çıkarıldığını ve tüm haklarını da arabulucu aracılığıyla alabileceklerini söylediler ve işimize devam ettik. Daha sonra zam görüşmeleri esnasında toplantılar yaptık, görüşmeler oldu, taleplerimizi ilettik. Taleplerimizin bir kısmı karşılandı, bir kısmı karşılanmadı. Bu sürecin ardından da 16 kişiyi Kod 29’dan işten çıkardılar” diye kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!