Mahmur ve Karaçok’ta PKK’ye Ait 10 Askeri Nokta Boşaltıldı: Irak Ordusu ve Peşmerge Yerleşti

Irak’taki Mahmur Kampı yakınlarında bulunan Karaçok Dağı eteklerinde PKK’ye ait 10 askeri noktanın boşaltıldığı bildirildi. Rûdaw’a konuşan iki ayrı kaynak, bölgede PKK’ye bağlı silahlı güç kalmadığını, boşaltılan noktalara Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin yerleştiğini aktardı.

featured
Haberi sesli dinleyebilirsiniz 00:00 / --:-- Hız

İSTANBUL – Irak’ın Mahmur ilçesinde, Mahmur Kampı yakınlarındaki Karaçok (Qereçûx) Dağı eteklerinde bulunan PKK’ye ait askeri noktaların boşaltıldığı bildirildi. Rûdaw’ın iki ayrı kaynağa dayandırdığı habere göre, bölgedeki 10 noktanın boşaltılmasının ardından Irak ordusu ve Peşmerge güçleri bu noktalara yerleşti.

Rûdaw’a konuşan askeri kaynak, Irak ordusu ile Peşmerge arasında yapılan anlaşma kapsamında boşaltılan 10 noktanın beşinin Irak ordusuna, diğer beşinin ise Peşmerge güçlerine bırakıldığını söyledi. PKK’ye yakın olduğu belirtilen ikinci bir kaynak da bölgede örgüte bağlı silahlı güç kalmadığını doğruladı.

Çekilme süreci aşamalı gerçekleşti

Kaynakların aktardığı bilgilere göre, PKK’nin Mahmur Kampı’ndan çekilmesinin ardından bir süre Karaçok Dağı eteklerinde varlığını sürdürdüğü, daha sonra buradaki askeri noktalarını da boşalttığı belirtildi.

Askeri kaynak, Irak hükümetinin son yıllarda Mahmur Kampı çevresinde silahlı unsurların bulunmaması yönünde girişimlerde bulunduğunu aktardı. İkinci kaynak ise askeri noktaların ve tünellerin boşaltılması sürecinin yaklaşık iki yıl önce başladığını ifade etti.

Mahmur Kampı çevresinde güvenlik önlemleri

Rûdaw’a konuşan askeri kaynağın verdiği bilgiye göre, Mahmur Kampı’nın çevresinde Irak Federal Polisi tarafından güvenlik önlemleri artırıldı. Kampın çevresine tel örgüler çekildiği ve giriş çıkışların kontrol noktaları üzerinden denetlendiği aktarıldı.

Kaynak, kampın güvenliğinin Irak güçleri tarafından sağlandığını, kampın içindeki güvenlik faaliyetlerinin ise yerel iç güvenlik birimlerince yürütüldüğünü belirtti.

Mahmur Kampı’nın geçmişi

1998 yılında Türkiye’den gelen Kürt göçmenler için kurulan Mahmur Kampı, sakinleri tarafından Şehit Rüstem Cudi Kampı olarak adlandırılıyor. Mahmur ilçesinin doğusunda, Karaçok Dağı eteklerinde bulunan kampta 10 binden fazla kişinin yaşadığı belirtiliyor.

Gelişmeye ilişkin bilgiler şu aşamada Rûdaw’ın görüştüğü kaynakların aktarımlarına dayanıyor; Irak makamlarından konuya ilişkin kapsamlı bir resmî açıklama yapılmış değil.

https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Sohbet Et

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka asistanı

Merhaba, Ziyaretçi 👋

Bugün nasıl yardımcı olabilirim?

Güncel Mahmur ve Karaçok’ta PKK’ye Ait 10 Askeri Nokta Boşaltıldı: Irak Ordusu ve Peşmerge Yerleşti

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir