Dereköylüler Kömür Ocağına Karşı: Ocak Açılırsa Köyden Gitmemiz Gerekir

featured

Gözünü karsı bürümüş maden şirketleri, ülkenin dört bir yanında doğal yaşam alanlarını katletmek pahasına kömür ocakları açmak yarışında. Devlet ise kömür ocaklarına direnen köylülerin üzerine kolluk gücünü salmakla meşkul.

Anka’da Berkay Varol’un haberine göre: Kömür madeninin şeftali, kayısı, erik gibi ürünlerine zarar vereceğini söyleyen köylüler, madenin ihracatı engelleyeceğini vurguladılar. Tüm gelirinin topraktan sağlandığını belirten köylüler, “Bu maden ocağı açılırsa bizim bu köyden gitmemiz lazım. Gelirimiz olmaz. Biz bu kömüre karşıyız. Başaracağız” dediler.

Dereköylüler, 19 bin 700 hektarlık tarım arazisine açılmak istenen kömür madenine karşı çıkıyorlar. Köylülerin ve çevrecilerin oluşturduğunu A Platformu (Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu) yaptığı açıklamada, Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nün maden ocağı açılması için ‘olur kararı’ verdiğini duyururken yapılan son toplantıya ‘madene hayır’ diyen 8 kamu kurumunun çağrılmadığının altı çizildi. 

İHRACATIN ENGELLENMEMESİ İÇİN KÖMÜR MADENİNE HAYIR

Dereköy’de yaşadığını, Dereköy yaylalarında kiraz ve erik bahçelerinin olduğunu söyleyen Ayşe Büyükkılış, “Dereköy’de de şeftali, kayısı meyvelerimiz var. Bunların ihracatının engellenmemesi için kömür madenine hayır diyoruz. İzin vermiyoruz” dedi.

YETİŞTİRDİĞİMİZ 10 TON ERİK OLMAYACAK

Havva Uysal ismindeki Dereköylü kadın, “Köyümüzde kayısı var. 40 ton kayısı yetiştiriyoruz. Yaylamızda da erik bahçelerimiz var. Bu nedenle de kömür madenini istemiyoruz. 9 bin metrekare erik bahçemiz var. Kömür madeni açılırsa yetiştirdiğimiz 10 ton erik olmayacak” diyerek madeni istemediğini dile getirdi.

HAYVANCILIK YAPTIĞIM BÖLGEDE MADEN YAPMAK İSTİYORLAR

Dereköy yaylasında çobancılık yaparak geçimini sağlayan Sevilay Kuzu isimli köylü kadın, “Hayvancılık yapıyorum. Hayvancılık yaptığım bölgede maden yapmak istiyorlar. Bu nedenle kömür madenine hayır diyorum” diye konuştu.

MADEN OCAĞI AÇILIRSA GELİRİMİZ OLMAZ

Kayısı yetiştiriciliği yapan Mustafa Barut, madene karşı tepkisini şöyle gösterdi: “30 dönüm bahçem var. 4 liradan 200 ton kayısı sattım. Bir üretici olarak madene karşıyız. Bu ağaçları kestirmem, gelirimi buradan sağlıyorum. Nüfusumu buradan besliyorum. Köyümüzün de hep geliri budur. Bu maden ocağı açılırsa bizim bu köyden gitmemiz lazım. Nafakamızı temin edemeyiz, gelirimiz olmaz. Biz bu kömüre karşıyız. Başaracağız.”

Dereköy Çok Amaçlı Köy Konağı önünde toplanan köylüler, hep bir ağızdan “Kömüre hayır” diyerek açılmak istenen maden ocağına karşı tepkilerini dile getirdiler.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!