Cinsiyetçi Erkekler, 18 Yılda 6 Bin 732 Kadını Katletti

featured

Kapitalizmin erkek egemen cinsiyetçi yanı, tüm dünyadaki üretim araçlarının özel mülkiyetinin ve ekonomik zenginlik değerlerinin yüzde 93’ünün kapitalist erkeklerin elinde toplanmış olmasına dayanıyor. Egemen olan sınıf kaçınılmaz olarak kendi sınıfına özgü öğeleri de devletinde ve yarattığı toplumda hakim kılıyor.

Ülkemizde egemenlerin cinsiyetçiliği ve ataerkiyi teşvikini, tüm sözcülerinde ve kurumlarında gözlemek mümkün. Sermaye devletinin mahkemelerinde kadın cinayetleri, taciz ve tecavüz olayları ile ilgili verdiği absürd kararlar, devlet sözcülerinin cinsiyetçi söylemleri ve tutumları, kadın temsilinin düzenin her alanında sembolik olmaktan öteye gidemeyişi vb.

Her yıl ortalama 2000 bin işçiyi iş cinayetlerinde ve her yıl yüzlerce kadını cinsiyetçi erkekler eliyle evde, yolda, sokakta katleden sermaye düzenidir. Kadının yaşam ve özgürlük mücadelesi ile emeğin kurtuluş mücadelesinin birbiriyle olan kopmaz bağı bu gerçeğe dayanmaktadır.

Tanrıkulu’ndan Türkiye’de Kadın Hakları İhlalleri Raporu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de Kadın Hakları İhlalleri” başlıklı raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda AKP’nin iktidarda olduğu 18 yılda 6 bin 732 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Rapora göre, 17 bin kadın tutuklu ve hükümlünün yanında 800’ü 3 yaş altı bebek olmak üzere 3 bin çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor.

Yargının da kadını korumadığının altı çizilen raporda,  erkek şiddetinin normalleştirildiği ifade edildi.

Rapordan öne çıkanlar şöyle:

*2013-2020 yılları arasında iş cinayetlerinde 965 kadın hayatını kaybetti.

* Türkiye’de erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 31 fazla. Ücret gelirlerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artıyor. Ücretli kadın ve erkekler arasındaki gelir eşitsizliği büyüyor. 2006 yılında yüzde 12 olan ücret farkı 2019’da yüzde 20,7’ye yükseldi. Kendi hesabına çalışan erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 77,3 fazla.

*Dünyanın 39 ülkesinde kız ve erkek çocukları mirastan eşit pay almıyor. Dünya kadınlarının yüzde 30’u partnerlerinin fiziksel ve/veya cinsel şiddetine maruz kaldığını ifade ediyor.

*Toplumsal eşitliğin en yüksek düzeyde olduğu ilk 5 ülke; İzlanda, Norveç, Finlandiya, İsviçre ve Nikaragua. Toplumsal eşitliğin en düşük düzeyde olduğu ilk 5 ülke; Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Çad.

*Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) “2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu”nda da Türkiye 153 ülke arasında yine 130. sırada bulunuyordu.

*Küresel iş gücüne katılım oranı kadınlarda yüzde 63, erkeklerde yüzde 94. Fortune 500 şirketlerinin yüzde 6.6’da kadın CEO görev yapıyor. Dünya çapında yüzde 41 oranında kadın doğum yardımı alıyor. Kadınların ev işlerine (ücretsiz) olarak katılımı erkeklerin 3 katı daha fazla. Dünyada kadın parlamenter oranı 2020 yılında 24,9. Dünyada çocuklarıyla yalnız yaşayan ebeveynlerin yüzde 84’ü kadın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!