Yeni Torba Yasa Meclis’ten Geçti: Ücretsiz İzne Günlük 50 TL!

Ekonomiye ilişkin 'yeni düzenlemelerin' yer aldığı 'Torba Yasa' Meclis'ten geçti. Bu yasada en çok zarar gören yine emekçiler oldu.

featured

ANKARA – Sermaye devleti, daralan istihdam ve büyüyen yoksulluğa çare aramak yerine sermaye sınıfının ekonomik krizden zarar görmemesi için krizin yükünü emekçilere yüklemeye devam ediyor.

TBMM Genel Kurulu’ndan geçen son torba yasa işsizlik fonundan sermayeye yeni teşvikler verirken, işçilerin ‘iş göremezlik’ ödeneğini gasp eden maddeler de içeriyor. Emekçilere yçnelik yeni saldırılar içeren son torba yasa ‘Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ adıyla Genel Kurul’a sunulmuştu.

Çok sayıda kanun maddesinin yasalaştığı torba yasalar içine sıkıştırılan maddelerle emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmek sermaye devletinin sistematik bir uygulaması olarak devam ettiriliyor.

RAPOR PARASI DÜŞÜRÜLÜYOR

Emekçilerin ‘rapor parası’ olarak dillendirdiği ‘geçici iş göremezlik’ ödeneğine ilişkin düzenleme ile getirilen kısıtlamalar çalışanların hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve gebelik döneminde aldıkları ücretler düşürülüyor.

ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILANLARA GÜNLÜK 50 TL

Ayrıca ücretsiz izin saldırısının kapsamını da genişletiyorlar. Hizmet sektöründe yer alan kaplıcalar, internet kafeler, düğün salonları, spor tesisleri, yiyecek sektörü vb iş kollarında çalışan emekçiler bu uygulama ile günlük 50 tl’lik destek ödemeleri ile sefalete itilecek.

Yasaya göre, yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin yanı sıra internet kafe, spor, eğlence, eğitim kursları, yüzme kulüpleri, form tutma ve vücut geliştirme salonları, bilardo salonları, eğlence parkları, lunaparklar, düğün, balo ve kokteyl salonları, oyun makinelerinin işletilmesi, güzellik merkezleri, hamam, sauna, kaplıca sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde, 2021 yılı Mart ayında hizmet akdi bulunan ve ücretsiz izne ayrılan çalışanlardan halihazırda uygulanmakta olan nakdi ücret desteğinden faydalanmayanlara, 2021 yılı Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin olarak, ücretsiz izne ayrıldıkları dönem için, günlük 50 lira ödeme yapılacak.

Söz konusu sektörler için düzenleme, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin sosyal güvenlik primlerinin İşsizlik Fonu’ndan karşılanması ve yine bu sektörde çalışıp Nisan ve Mayıs aylarında aylıksız izne ayrılanlara 1,500 lira ödeme yapılması anlamına geliyor. Halihazırda nakdi ücret desteği alan kişiler için de destek tutarı 50 liraya çıkarılıyor.

TARIMSAL KREDİ BORÇLARINA PARZARLIK USULÜ

Torba yasada tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasını, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a tabi olan kamu kurum ve kuruluşlarına, muhafazası tehlikeli veya masraflı olan menkul malların da pazarlık usulüyle satış imkanı tanınmasını da içeriyor.

TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE BAZI İÇEÇEKLERİN VERGİSİ SATILMADAN ALINACAK

Yasa ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, tütün ürünleri, alkollü içecekler, sade ve meyveli gazozlar, meyve suları gibi ürünlerin yer aldığı III sayılı cetveldeki malların komisyoncular vasıtasıyla veya konsinasyon suretiyle satışında imalatçı tarafından bu malların komisyoncuya veya konsinyi işletmelere verildiği anda vergilendirilecek.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!