1. Haberler
  2. Dünya
  3. Macron’dan Hürmüz Boğazı’na Müdahale Açıklaması: Fransa ve İngiltere Çok Uluslu Misyon İçin Konferans Düzenleyecek

Macron’dan Hürmüz Boğazı’na Müdahale Açıklaması: Fransa ve İngiltere Çok Uluslu Misyon İçin Konferans Düzenleyecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hürmüz Boğazı’nda “seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etmeyi” hedefleyen çok uluslu bir misyona katkı sunmaya hazır ülkelerle Birleşik Krallık ortaklığında konferans düzenleyeceklerini duyurdu.

featured
Google'da Abone Ol service service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İSTANBUL – Macron’un açıklaması, Hürmüz Boğazı’nın kontrolü konusunda İran’ın egemenlik hakkını hiçe sayan ve bölgeye askeri varlığı artırmayı amaçlayan bir adım olarak görülebilir. Fransa ve İngiltere’nin öncülüğünde planlanan konferans, “seyrüsefer özgürlüğü” söylemiyle maskelenerek, aslında Batılı emperyalist blokun boğaz üzerinden enerji akışını kendi çıkarları doğrultusunda güvence altına alma çabasını yansıtmaktadır.

Bölgesel Hegemonya ve Enerji Savaşı

Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin büyük bölümünün geçtiği stratejik bir su yolu olarak uzun süredir emperyalist güçlerin hedefindedir. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin çok uluslu misyon adı altında bölgeye donanma gönderme planları, İran’ın ve bölge ülkelerinin egemenliğini zayıflatmayı, enerji kaynaklarını denetlemeyi ve Siyonist İsrail’in bölgedeki saldırganlığına destek vermeyi amaçlamaktadır. Bu tür girişimler, Ortadoğu’da gerilimi tırmandıran ve halkların doğal kaynakları üzerindeki haklarını gasp eden politikaların devamıdır.

Avrupa Emperyalizminin Rolü

Fransa ve Birleşik Krallık’ın ortaklaşa düzenleyeceği konferans, AB ve NATO şemsiyesi altında yürütülen emperyalist yayılmacılığın somut bir örneğidir. Bu ülkeler, kendi enerji güvenliği ve tekellerin kârı için bölgeye askeri müdahale mekanizmaları kurarak, bağımsız devletlerin egemenlik alanlarını uluslararasılaştırma yoluna gitmektedir. Daha önce benzer “misilleme” ve “koruma” misyonlarıyla Ortadoğu’da işgal ve talan politikalarına katılan bu güçler, şimdi de Hürmüz üzerinden yeni bir cephe açma hazırlığındadır.

https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

DEV-KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir