İSTANBUL – Kayı İnşaat’ın Cezayir’deki Bechar Askeri Hastane, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan işçiler yaklaşık 2 yıldır maaşları alamıyor. Holding önce geçtiğimiz senenin mart ayında ödeyeceğini söylerek oyaladı ardından ‘paramız yok’ dedi.
Alınterlerinin karşılığını isteyen işçiler mücadeleyi yükseltmekte ve direnişte kararlı. İşçiler, bugün yağmura ve kötü havaya rağmen hakları için eylemler gerçekleştirdiler.
İşçiler, “İşçiler burada bakanlıklar nerede?” diyerek, Çalışma Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü önünde bakanlığa sorumluluğunu hatırlattı ve bir açıklama yaptılar.
İşçilerin açıklamada: ‘Eğer bir patron işçilerin parasını ödemiyorsa bu konu Çalışma Bakanlığının sorumluluğu altındadır. Bu konu özel hukuka sıkıştırılamaz. Kayı İnşaat İşçileri 60 derece sıcakta Sahra Çölü’nde çalıştı. Kışın ortasında 10 gündür emeğinin hakkı için direniyor.
İşçiler çalışırken, bu ihaleler alınırken, işçiler Cezayir’e giderken tüm bu adımlardan Dışişleri Bakanlığı’nın, Çalışma Bakanlığı’nın haberi var. Buradaki işçilerin her biri vergi ödüyor. Bakanlık bu ülkenin yurttaşına sahip çıkmalı. Konu patronla işçiler arasına bırakılmamalı.’ denildi.
Çalışma Bakanlığı bu duruma el atmak zorundadır
Açıklamada Çalışma Bakanlığı’nın sürece dahil olması gerektiğini belirten işçiler, bakanlıktan randevu bekledikleri söylenerek ‘Bu özel hukuk olarak tanımlanıp Coşkun Yılmaz’ın inisiyatifine bırakılamaz. Çalışma Bakanlığı’nın görevi işçileri korumak, çalışma hayatını düzenlemektir. Kayı İnşaat işçileri çalışıp hakkını alamıyorsa Çalışma Bakanlığı bu duruma el atmak zorundadır. Çalışma Bakanlığı’ndan en kısa sürede bir randevu bekliyoruz. Bakanlık bu sorunu çözene kadar buradan gitmeyeceğiz.’ denildi.
Yeni Yatırımlara Parası Var, İşçilerin Maaşını Ödemeye Yok
Patronun ikiyüzlü bir tutum içinde olduğuna vurgu yapılan açıklamada: ‘Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz, işçilerle arabuluculuk sözleşmesi yaptı. Borcunu ödeyeceğine dair teminat verdi. Coşkun Yılmaz’ın yeni yatırımlar yaparken parası var da işçiler hakkını isteyince mi yok?’ ifadelerine yer verildi.
İşçiler Bakan Selçuk’a seslendi: Neden hakkımızı aramıyorsunuz?
İşçiler, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a seslenerek; ‘Neden hakkımızı aramıyorsunuz, biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Coşkun Yılmaz o ihaleleri alırken sizin bakanlığınızın izni ile aldı. Şimdi neden bizi görmüyorsunuz?‘ diye sordu.
‘Hakkımızı almadan gitmeyeceğiz’ diyen işçiler tekrar Coşkun Yılmaz’ın Levent’teki ofisinin önüne gitti.