ARTVİN – Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 7 Şubat’ta yayımladığı 317 numaralı ihale ilanıyla Türkiye’nin 67 ilinde toplam 485 maden ruhsat sahasını açık artırmaya çıkardı. İhaleye sunulan ruhsat sahalarının toplam büyüklüğü yüz binlerce hektarı bulurken, en dikkat çeken kısım Artvin sınırları içinde kalan 23 bin 625 hektarlık alan oldu.
İhale dosyasında yer alan parseller arasında, yıllardır çevresel yıkım ve yerel direnişle gündemde olan Cerattepe ve Hod maden sahalarının genişletilmesi veya devamı niteliğindeki ruhsat bölgeleri de bulunuyor. Özellikle Artvin’in Yusufeli ve Murgul ilçelerinde yoğunlaşan bu alanlar, daha önce altın, bakır ve diğer metal madenciliği için açılmış ve yargı süreçleriyle sıkça durdurulmuş projelerin uzantıları olarak değerlendiriliyor.
Çevre örgütleri ve Artvin halkı, ihalenin “doğal yaşamı tamamen yok etme” riski taşıdığını belirterek acil tepki gösterdi. Yeşil Artvin Derneği ve Artvin Çevre Platformu, Cerattepe’nin yeniden genişletilmesinin Çoruh Nehri ve Kaçkar Dağları ekosistemini geri dönülmez şekilde tahrip edeceğini vurguladı. Yerel muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları, “Artvin’in 23 bin hektarını maden şirketlerine peşkeş çekmek kabul edilemez” diyerek ihalenin iptali için çağrıda bulundu.
MAPEG’in ihale takvimine göre teklifler yakın dönemde alınacak ve en yüksek teklifi veren firmalara ruhsat tahsisi yapılacak. İhale şartnamesinde, ihaleye katılan şirketlerin ÇED raporları ve çevresel yükümlülükleri yerine getirme taahhüdü istenmesine rağmen, geçmişteki uygulamalarda bu yükümlülüklerin sıkça ihlal edildiği biliniyor.





































