İSTANBUL – Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması ve daha sonra tutuklanmasıyla başlayan protestolarda tutuklananlar için üniversite öğrencileri Kadıköy’de toplandı.
Etkinlik için 17 üniversiteden ortak çağrı yapıldı.
İstanbul Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi, Galatasaray, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi okulların öğrenci kortejleri rıhtımdan Festivalpark’a yürüdü.
Öğrenciler eylemlerde tutuklanan okul arkadaşları için sloganlar attı, marşlar okudu ve hep bir ağızdan tutuklu öğrencilerin isimlerini söyledi.
Festivalpark’a geldiklerinde yürüyen öğrencilere tutuklanan öğrencilerin ailelerinin oluşturduğu Anne-Baba Dayanışma Ağı da katıldı.
Kadıköy’deki eyleme katılan bir öğrenci, “Ülkemin geleceği için buradayım. Baskılar bizi yıldırmayacak. Şu anda fiili diktatörlük var. İktidarda kalmak için ülkeyi karanlık kuyulara sürüklüyorlar. Bu ülkede bir geleceğimiz yok, o yüzden korkum yok” dedi.
Eyleme katılan bir başka öğrenci ise şöyle konuştu:
“İçeride suçsuz yere tutulan arkadaşlarımız için buradayım. Üniversiteliler olarak buradaysak haksızlıklara dur demek için.”
Öğrenciler “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Polis ablukasını aşan öğrenciler Festival Park’a ulaştı.
İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Galatasaray, Marmara ve Sabancı üniversitelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda üniversiteden öğrenci eyleme katıldı. Tutuklu öğrencilerin isimleri tek tek okundu.
Aileler çocuklarının özgürlüğünü istedi
Eyleme tutuklu öğrencilerin aileleri de katıldı. 23 yaşındaki Kaan Kütük’ün annesi yaşadıklarını anlattı, “Oğlum Saraçhane’de darp edildi, burnu kırıldı, kafasında dikiş var, kaburgası ağrıyor, nefes almakta zorlanıyor” dedi.
Veli Mert Aktoprak’ın annesi konuştu, “Çocuğumun Vatan’a alındığını öğrendim, tek başıma gittim, bilgi vermediler. Ertesi güne kadar bekledim, görmedim. Onurlu, dik duran bir evlat yetiştirdim” diye konuştu.
“Demokratik hakları savunmak suç değildir”
Festival Park’ta 15 üniversite adına ortak bildiri okundu, “İmamoğlu’nun diploma iptaliyle başlayan demokrasi seferberliğini öğrenciler olarak biz sırtladık. Beyazıt’taki barikatı aşıp Saraçhane’yi direniş alanına çevirdik” denildi.
Bildiri şöyle devam etti:
“Demokratik hak ve özgürlükleri savunmak suç değildir. Tutsak olan arkadaşlarımızın baskılarının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Siyasi tutsakların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”
Sanatçılar da destek verdi
Gençlik Dayanışma Sahnesi’nde Adamlar, Dolu Kadehi Ters Tut, Yaşlı Amca gibi gruplar sahne aldı. Sanatçı Ufuk Beydemir, “Öğrencilerin gösterdiği dayanışma hepimize güç veriyor. Sanatçılar olarak yanınızdayız” dedi.
Bir lise öğrencisi, “Onların küçümsediği Z kuşağı, zincirleri kıran kuşak olacak” ifadesini kullandı. Konser öncesi söz alan bir öğrenci, “İşkence insanlık suçudur, erkek devlet şiddetine karşı bir araya geldik” diye konuştu.