ANKARA – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün akşam saatlerinde Bakanlar Kurulu toplantısının ardından salgın tedbirleri adı altında açıkladığı yasaklara ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, “Pandemi yönetiminde sağlık iş kolunda örgütlü emek ve meslek örgütlerini dinlemeyerek bu güne kadar binlerce önlenebilir ölümünden sorumlu olan iktidar; turizm gelirleri için ve ekonomik kaygılar ile epidemiyoloji biliminden, insanlıktan uzak bir kararla tam kapanma kararı aldığını ifade etti” denildi.
Yapılan tam kapanma olmadığını vurgulayan SES, “Çünkü üretim devam edecek. İşletmeler çalışacak, kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurlar ve işçiler dönüşümlü çalışacak. Dönüşüm zamanı evde olanlar uzaktan çalışacak. Sağlık emekçileri ise rutin çalışmaya devam edecek. İzin kullanamayacak, istifa edemeyecek” diye belirtti.
Tam kapanma denen olgu tarım ve ziraai faaliyetler ile gıda tedariki, belediye temizlik ve kanalizasyon işlemleri, elektrik, doğal gaz, internet sağlayıcılığı, sağlık ve güvenlik dışında her alanda hizmet ve üretimin durması anlamına geldiğini hatırlatan SES, bunları yaparken de geliri düşecek ya da geliri olmayacak kişilere destek verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
1 Nisan’dan itibaren ölümleri engellemek için alınması gereken kararların şimdi alınmasının manidar olduğunu ifade eden SES, “1 Mayıs kutlamalarının önlenmesi, işçi sınıfının yükselen isyanı, Kobanê davası, yükselen ekoloji mücadelesi, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı hareketlenen kadın direnişi, Boğaziçi Üniversitesi akademisyen, emekçi ve öğrencilerinin akademik özerkliğe sahip çıkması, parti kapanmasına dair mücadele, açlık grevleri vb. bir çok toplumsal mücadelenin de zapturapt altına almanın aracısı olarak ‘tam kapatma’ yaşama geçirildiğini unutmamalıyız” denildi.
Sağlık alanında 24 saat esaslı çalışmanın devam ettiği kaydeden SES, “Okulların, kreşlerin kapandığı böylesi bir dönemde sağlık emekçilerinin çocuklarına kim bakacaktır? Üretim yapan işletmelerde çalışanların çocuklarına kim bakacaktır? Engelli, gebe, kronik hastalığı olan sağlık emekçilerinin durumu ne olacaktır? Sağlık kurumlarının tamamında pandemi ile mücadele edilmektedir. Tüm birimler öncelikli servis durumuna dönüşmüştür. Sağlık emekçilerinin yaşadığı bu riske karşılık ekonomik ve özlük haklarına dair düzenleme yapılacak mıdır?” sorularının iktidar tarafından yanıtlanmasını istedi.
SES, acil olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- 10 yaş altında çocuğu olan sağlık emekçisi ebeveynlerden biri mutlaka idari izinli sayılmalıdır. Ya da sağlık kurumlarında güvenli ve sağlıklı 7/24 hizmet verecek kreşler olmalıdır.
- Sağlık emekçileri yoksulluk sınırı üzerinde iyileştirmeye kavuşuncaya kadar; sağlık kurumlarının tamamı riskli servis kapsamında değerlendirilerek ek ödemeleri arttırılmalıdır.
- Geliri azalan ya da gelirini kaybeden yurttaşlara bir aylık ihtiyaçlarını karşılayacak ekonomik destek verilmelidir.
- Dar gelirli yurttaşların elektrik, su, internet, doğal gaz, gıda ve temiz su gibi ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalı ya da faturaları ödenmelidir. Yurttaşların kamuya ait tüm borçları faizsiz bir şekilde ertelenmelidir.