Sağlık Meslek Örgütlerinden ‘Aile Hekimliği Yönetmeliği Geri Çekilsin’ Eylemi

Hatay'da sağlık meslek örgütleri, "Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin" geri çekilmesi talebiyle Hatay İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

featured

HATAY – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi, Hatay Tabip Odası ve Hatay Aile Hekimleri Derneği üyeleri, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe karşı Hatay İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı,

Eylemde konuşan SES Hatay Şubesi Eşbaşkanı Meryem Avcı, “Sağlıkta Dönüşüm Programının” Aile Hekimliği’nde çalışan sağlık emekçilerinin hak kaybı yaşamasına neden olduğunu söyledi. Aile Hekimliği sisteminde bugüne kadar yapılan değişikliklerin toplum sağlığını öncelediğini ve çalışanların memnuniyeti önemsemediğini belirten Avcı, “Yönetmelik değişikliği ile Aile Hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren Aile Sağlığı Merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Aile Hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir” dedi.

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği bir an önce geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, taleplerini şöyle sıraladı:

  • ASM sözleşmelerinin genel işlem koşullarına sahip olması ve hekimlerin ödevler gücü karşısında zayıf durumda olmasından kaynaklanan sözleşme koşullarındaki dengesizliği ortadan kaldırmak için sözleşmeler toplu sözleşmeye dahil olmalıdır.
  • Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır.
  • ASM ve TSM’lerdeki görev tanımı belirsizliği, iş yükü ve çalışan sayısının artırılması ve kadrolu istihdamı yaratılmalıdır.
  • ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.
  • Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır.
  • ASM de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve sendika izinlerinin kullanımında, izni kullanan kişinin kendi yerine birini bulma şartı kaldırılmalı ve hiçbir ücret kesintisi yapılmamalıdır.
  • Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç, gereç ve uygun mekân tahsis edilmeli, binaların fiziki yetersizlikleri Bakanlık tarafından giderilmeli, çalışanlar için dinlenme alanları sağlanmalıdır.
  • Aile hekimlerine eş ve çocuk yardımı yapılmalıdır.
  • Aile hekimi ve aile sağlığı çalışan emekçilerin gebelik ve emzirme izinleri 4/B ve diğer kadrolarda yer alanlar için 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir. (etha)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!