Öğretmenlik Meslek Kanunu Kabul Edildi: Kanunun Detayları..

'Öğretmenliğin kariyer mesleği haline getirilmesini öngören' Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Kabul edilen teklifle neler değişecek?

featured

İSTANBUL – Teklifle, öğretmenlerin mesleklerinde “kariyer” esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının iyileştirilmesinin amaçlandığı iddia edildi. Öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üç kariyer basamağına ayrılıyor. Ayrıca öğretmenlik “kariyer meslek” olarak tanımlanıyor.

Öğretmenlikte Adaylık Kaldırma Sınavı’nın kaldırılması öngörülüyor. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişimleri temelinde bir program uygulanarak, adaylara destek olunması amaçlanıyor. Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere “uzman öğretmenlik” imkanı getiriliyor. Bu unvan için eğitimlerini tamamlayan ve sonunda yapılacak sınavdan başarıyla geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek. Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacaklar hem de maaşlarında 1000 TL artış olacak. Uzman öğretmen unvanı alanlar arasında yüksek lisans yapmış olanlar sınavdan muaf tutulacak.

BAŞÖGRETMENE EK MAAŞ

10 yıllık uzman öğretmenler de başöğretmenlik ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp, sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olmalarının önü açılarak ve yine ilave bir derece almaları sağlanacak. Aynı zamanda kademeleri yükseldiği için de maaşlarına 2 bin TL ilave edilecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak.

Ayrıca lisansüstü eğitim için önemli teşviklerin sağlanması amaçlanıyor. Uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600’e çıkarılıyor. Ek göstergeyi düzenleyen maddenin yürürlük tarihi ise 15 Ocak 2023 olurken, sözleşmeli öğretmenlikte 3+1 mecburi hizmet hariç özlük haklarında iyileştirmeler yapılıyor.

ÖĞRETMENLER: ‘ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GERİ ÇEKİLSİN’

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının derhal geri çekilmesini gerektiğini söyledi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir Şubeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının geri çekilmesi için dün İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Haklarımızı ve taleplerimiz karşılayamayan öğretmenlik meslek kanunu tasarısı geri çekilsin” pankartı açılırken, açıklamayı Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı Şuayip Vayiç okudu.
Kanun tasarısının gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan uzak olduğunu söyleyen Vayiç, “Öğretmenlik mesleği gibi 18 milyon öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını 13 maddelik bir kanun metni ile düzenlemek mümkün değildir. Kanun tasarısında özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapan meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal hakları, ücret ve çalışma koşulları ile ilgili hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Tasarı, mevcut haliyle bir Meslek Kanunu niteliği taşımadığı gibi, sadece birinci derecedeki öğretmenlere verilecek olan 3600 ek gösterge başta olmak üzere, ekonomik düzenlemelerle ilgili maddelerin 15 Ocak 2023 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olması, çalışmanın seçime yönelik olduğunu açıkça göstermektedir” dedi.
TASARI GERİ ÇEKİLMELİ
Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Vayiç, şunları söyledi: “Siyasi iktidar, TBMM’ye sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nı derhal geri çekmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!