MERSİN – Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) ve taşeronu Özgüneş Taşımacılık Forklift Hizmetleri Tic. ve San. Ltd. Şti., Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi işçileri toplu iş sözleşmesi sürecinde işten çıkarma kararı aldı. Sendikaya üye olan ve ağır çalışma koşulları altında görev yapan 180’den fazla işçi, 31 Aralık 2025 tarihinde sözlü bildirimle liman girişleri engellenerek işsiz bırakıldı.
İşten çıkarmaların sendikal örgütlenmeyi engelleme amacı taşıdığı belirtilirken, işçiler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret, fazla mesai ve diğer alacaklarının ödenmediğini ifade ediyor. TÜMTİS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 22 Ekim 2025 tarihli yazısıyla toplu iş sözleşmesi yetkisinin verildiğini hatırlatarak, işverenin hukuksuz davrandığını savunuyor.
Direnişin 48’inci gününde önemli bir gelişme yaşandı: İşçiler, eşleri ve çocuklarıyla birlikte Mersin Limanı MIP binası önünde yürüyüş düzenledi. Çocukların taşıdığı “Babamın işini geri ver” yazılı dövizler dikkat çekti. Eylemde, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ile çeşitli emek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de yer aldı.
TÜMTİS Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan, “İşverenler sendika hakkına saygı göstermeli, işçileri derhal işe iade etmeli. Mücadelemiz işbaşı yapana kadar sürecek” açıklamasında bulundu. İşçiler, limanın A kapısı önünde her gün nöbet tutmaya devam ediyor ve gerekirse eylemlerini genişleteceklerini belirtiyor.






































