Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres dün (11 Ekim) New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada İsrail ve Gazze’de tırmanan çatışmalardan duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi ve şiddetin daha geniş bir bölgeye yayılmasının önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Guterres: Gazze Şeridi’nde insani yardıma izin verin
Sivillerin her zaman korunması gerektiğini belirten Guterres, BM binalarının, hastanelerin, okulların ve kliniklerin asla hedef alınmaması gerektiğinin altını çizdi ve bölgeye insani yardım erişiminin aciliyetini vurguladı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne elektrik ve suyu kesmesine dikkat çeken Guterres, “Yakıt, gıda ve su dâhil olmak üzere hayat kurtaran çok önemli malzemelerin Gazze’ye girişine izin verilmelidir. Hemen şimdi hızlı ve engelsiz insani yardım erişimine ihtiyacımız var.”
Guterres, Gazze’de tutulan tüm İsrailli rehinelerin de derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Kızılhaç: Elektrik olmazsa hastaneler morga dönüşebilir
Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) Gazze’deki hastanelerin jeneratörleri için yakıtlarının saatler içinde tükeneceğine dair uyarıda bulundu.
Reuters‘a göre ICRC’nin Yakın ve Ortadoğu Bölge Direktörü Fabrizio Carboni, “Bu tırmanışın neden olduğu insani sefalet iğrenç ve taraflara sivillerin acılarını azaltmaları için yalvarıyorum. Gazze elektriksiz kaldıkça hastaneler de elektriksiz kalıyor, küvezdeki yeni doğanlar ve oksijen kullanan yaşlı hastalar risk altında kalıyor. Böbrek diyalizi duruyor ve röntgen çekilemiyor. Elektrik olmadan hastaneler morga dönüşme riski taşıyor.”
İsrail: Gazze’ye elekrik, su ve yakıt yok
Bugün X hesabında açıklama yapan İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, “Gazze’ye insani yardım mı? Kaçırılan İsrailliler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik düğmesi açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu içeri girmeyecek. İnsani yardıma karşılık insani yardım” dedi.
Bakan Katz, kimsenin kendilerine “ahlak dersi vermeyeceğini” söyledi.
Esirlerin 97’sinin kimliği belirlendi
İsrail Ordu Radyosu, bir diplomata dayanarak esirlerin yerleşim bölgesine dağıldığını, bazılarının özel evlerde tutulduğunu ve toplam esir sayısından emin olmadıklarını söyledi.
İsrail askeri sözcüsü, hükümetin Hamas’ın saldırısı sırasında Gazze’de esir alınan 97 kişinin kimliklerini teyit edebildiğini söyledi. İsrail medyası, bu sayının 100 ila 150 arasında olduğunu tahmin ediyor.
Esirler için uluslararası girişimler
Esirlerin serbest bırakılması veya takas edilmesi için aralarında Türkiye ve Mısır’ın da olduğu kimi devletlerin yetkilileri, taraflarla temas halinde.
Uluslararası Kızıl Haç’ın esirler konusunda Hamas ve İsrail ile temas halinde olduğu ancak henüz bir sonuç alınamadığı belirtildi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da İsrail ile yakın koordinasyon içinde tüm esirlerin serbest bırakılması için “tam güçle” çalıştıklarını ve şiddetin daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla bölgesel güçlerle birlikte çalışacaklarını söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ise ABD’nin esir krizinin “her yönü üzerinde çalıştığını” ancak “burada karşınızda durup size ne yaptığımı söyleyeceğim fikri tuhaf” diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de tüm esirlerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.