Fransa’da halk, Macron hükümetinin emeklilik yaşını 62’den 64’e çekme planına karşı ülke çapında ikinci kez genel greve çıktı. 19 Ocak’ta gerçekleşen ilk genel grevde eğitim, sağlık, ulaşım ve enerji başta olmak üzere pek çok sektörden ülke çapında 1 milyonu aşkın işçi ve emekçi iş durdurarak, sokaklara dökülmüş ve Macron’a seslenerek emeklilik düzenlemesini geri çekmesi çağrısında bulunmuştu.
Bugün gerçekleşen ikinci genel grevde de ülke çapında özellikle enerji üretimi, toplu taşıma ve eğitim büyük ölçüde sekteye uğradı. Ancak halkın büyük bir çoğunluğu, bunu sorun etmediklerini ifade ederek grevi desteklediklerinin altını çizdi.
Petrol rafinerilerinde de işçilerin büyük bir çoğunluğunun greve katıldığı öğrenilirken, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden TotalEnergies’in ülke çapındaki rafinerilerinde iş bırakma oranının yüzde 75 ile yüzde 100 arasında değiştiği kaydedildi.
Eğitim sektöründe ilkokul, ortaokul, lise öğretmenleri ve akademisyenler iş bırakırken, greve destek olan öğrenciler ülke çapında bazı liseleri ve SciencesPo, Tolbiac, Strasbourg, Clermont-Ferrand, Grenoble üniversitelerini işgal ederek, “İşçilerin yanındayız”, “Öfkeliyiz” sloganlarının öne çıktığı pankartları okul binalarından sallandırdı.
Medya sektöründe de etkisini gösteren grev sonucu pek çok haber programı yerine sadece müzik yayını yapıldı.
Enerji sektöründe nükleer reaktörlerde ve termal santrallerde çalışan işçilerin greve katılması sonucu elektrik üretiminde yüzde 4.5 oranında düşüş yaşadı. Verilere göre bu nedenle, Fransa grev günü komşu ülkelerden elektrik ithal etmek zorunda kaldı.
Ülkedeki en büyük sendika olan CGT ve çok sayıda sendikanın öncülüğünde ülke çapında yürüyüşler ve eylemler düzenlenmeye devam ediyor. Sendikaların, plan geri çekilmediği koşulda gelecek günlerde daha fazla grev ve eylem örgütlemesi bekleniyor.
Hükümetin böylesine büyük bir çapta bir itirazı dinlememesinin tehlikeli olduğunu söyleyen sendikacılar, anketlerde Fransa halkının ezici bir çoğunlukla düzenlemeye karşı olduğuna işaret ediyor.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi yaptığı açıklamada düzenlemeyi yapmakta kararlı olduklarını belirtti ve emeklilik düzenlemesinin sistemin sürdürülebilirliği için “hayati” olduğunu savundu. Başbakan Elisabeth Bonne ise, 64 yaş sınırının “tartışmaya açık olmadığını”, ancak hükümetin bu düzenlemenin etkilerini azaltmak için yollar aradığını belirtti.
Sendikalar ise Macron’un açıklamalarına itiraz ederek, ülkenin kalkınması için emeklilik yaşını yükseltmek yerine zenginlerden daha fazla vergi alınabileceğini vurguladı.(ETHA)