Emniyetten ‘Toplumsal ve Adli Olaylarda Görüntü Alma Yasağı’ Genelgesi

Emniyet Genel Müdürlüğü, (EGM) yayımladığı genelge ile toplumsal ve adli olaylarda görüntü ve ses kaydının alınmasını yasakladı. 1 Mayıs öncesi yayımlanan genelgede görüntü alacağından şüphelenilen kişilere dahi müdahale edilebileceği belirtildi.

featured

İSTANBUL – Yayımlanan genelgede herhangi bir işlem yapılırken çekilen görüntülerin ‘gerçeği tam yansıtmadığı’ öne sürülerek özel hayatın gizliliğinin ve kişisel verilerin ihlal edildiği ifade edildi. EGM, genelgenin gerekçesini Anayasa’nın 20. maddesinde yer alan özel hayatın gizliliğinin korunmasına ilişkin maddeye dayandırdı.

Tam da 1 Mayıs’ın hemen öncesinde yayınlanan genelgenin özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların korunması amacıyla değil, polis saldırılarının gizli kalması amacına yönelik olduğu düşünülüyor. Tüm dünyayı ayağa kaldıran George Floyd ’un katilinin ceza almasını sağlayan 14 yaşında bir çocuğun çektiği video olduğu hatırlanılırsa, devletli zorbalığın ve cinayetlerin belgelenmesinde görüntülemenin oynadığı rol daha iyi anşılır.

Emniyet’in genelgesine DİSK Basın-İş’ten de tepki geldi. Yayımlanan genelgeye ilişkin ‘Emniyet Genel Müdürlüğü halkın gözü görmesin istiyor’ başlıklı bir açıklama ile tepki gösteren DİSK Basın-İş, ABD’de öldürülen George Floyd örneği ile açıklayarak; ‘Dünyanın dört bir köşesinde sadece profesyonel gazeteciler değil, yurttaş gazeteciler de birçok haberin kamuoyuna iletilmesi için çalışmaktadır. Büyük medya kuruluşları dahi haber akışı için yurttaş gazetecilerden gelen bilgi ve görüntüleri kullanmaktadır. ABD’de polisin George Floyd’u öldürürken gösteren görüntüler de böyle ortaya çıkmıştı” ifadelerini kullandı.

‘SUÇLUYU GİZLEME ÇABASI’

‘Emniyet Genel Müdürlüğünün amacı kişilik haklarını korumak değil, suçluyu gizleme çabasıdır’ diyen DİSK Basın-İş; ‘Kamuya açık alanda meydana gelen ve kamuoyunu ilgilendiren her türlü olayın anayasa ve uluslararası sözleşmeler tarafından korunan ifade ve basın özgürlüğü kapsamında olduğunu anımsatırız. Bu nedenle yayınlanan genelgeye karşı yasal haklarımızı kullanacağımızı ve gerçekleri iletmeye devam edeceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz’ dedi.

ÇHD: SUÇ İŞLENDİĞİNİ FARK ETTİĞİNİZDE KAYIT YAPABİLİRSİNİZ

Genelgeyi paylaşan Çağdaş Hukukçular Derneği ise Twitter’dan kamuoyuyla ‘Suç işlendiğini fark ettiğinizde ses ve görüntü cihazlarıyla kayıt yaparak delil toplayabileceğinizi hatırlatmak isteriz’ mesajını paylaştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!