Direkt Eylem-Action Directe: Fransa’da Burjuva Devlete ve Reformist Sola Başkaldırı

featured

Action Directe (AD),1979 ile 1987 yılları arasında Fransa’da bir dizi suikast ve silahlı saldırıda bulunan Fransız bir devrimci grubtu. Direkt Eylem Üyeleri, kendilerini bir  şehir gerilla örgütü kuran özgürlükçü komünistler olarak tanımlıyordu. Fransız hükümeti grubu yasakladı. Çeşitli zamanlarda Kızıl Tugaylar (İtalya), Kızıl Ordu Fraksiyonu (Batı Almanya), Prima Linea (İtalya), Popüler Özerklik için Silahlı Çekirdekler (Fransa) ile ittifaklar yaptı. 

Kuruluş Süreci

Action Directe’ın lideri, 1974’te ve ardından 1979’da İspanyollara karşı saldırılarda komplo kurmaktan tutuklanan Jean-Marc Rouillan’dı, o sırada diğer ülkelerin İspanya’ya yardım etme çabalarına karşı çıktı. 

AD, iki grup tarafından 1977 yılında kuruldu: GARI ( Groupes d’Eylem Révolutionnaire Internationalistes , Devrimci Enternasyonalist Eylem Grupları) ve NAPAP ( ARMES l’AUTONOMIE Populaire askeri olarak, Popüler Özerklik için Silahlı Çekirdek Grupları)  

AD, 1979’da bir şehir gerilla örgütüne dönüştürüldü. Anti-emperyalizm ve ‘proleter savunması’ anlayışları bayrağı altında burjuva devlete ve kurumlarına karşı şiddetli saldırılar düzenledi. AD, 1984 yılında Fransız hükümeti tarafından yasaklandı. Ağustos 1985’te Action Directe, Alman Kızıl Ordu Fraksiyonu ile ittifak kurdu.

AD Eylemleri

AD gerillaları, 1 Mayıs 1979’da işveren sendikası genel merkezine makineli tüfekle saldırı ve Fransız hükümet binalarına, mülk yönetim kurumlarına, Fransız ordu binalarına, askeri-sanayi kompleksindeki şirketlere ve İsrail devletine karşı silahlı eylemler gerçekleştirdi.

İtalya’da ( Brigate Rosse -Kızıl Tugaylar ) ve Batı Almanya’da ( RAF – Kızıl Ordu Fransiyonu ) olduğu gibi şehir gerilla eylemleriyle burjuva devlete vurarak çatlaklar yaratma, sınıf mücadelesine alan açma perspektifiyle hareket ediyordu AD.  Ancak eylemlerde yayılan şiddet potansiyeli daha sonra ifade edildi ve Kızıl Tugaylar’daki yada Kızıl Ordu Franksiyonu’ndaki kadar belirgin değildi. 1979 ile 1980 yılları arasında, AD, her gece yapılan bombalı saldırılar ve devlet binalarına karşı makineli tüfek salvoları ile bir sansasyon yarattı. Hedef, operasyonal istihbarat merkezi olan DST’nin merkezi , Kalkınma Yardımları Bakanlığı , Jandarma veya Ulaştırma Bakanlığı gibi kamu kurumlarıydı.

Ancak daha sonra AD , 1985’te General René Audran’a ve 1986’da fransız otomobil tekeli CEO’su Georges Besse’ye yönelik cezalandırma eylemleri gerçekleştirdi. René Audran, 25 Ocak 1985’te Paris yakınlarındaki La Celle-Saint-Cloud’daki evinin önünde vuruldu . George Besse, 17 Kasım 1986’da Paris’te sokakta vurularak öldürüldü. General Audran, Fransız Savunma Bakanlığı’nda yüksek bir pozisyondaydı ve Irak ile İran arasındaki Birinci Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin’e birçok silah sevkiyatından sorumluydu. Besse ise, fransız otomobil tekeli Renault’nun başındaydı ve 21.000 işçiyi işten çıkarmıştı. Besse, İran’ın% 10 hissesine sahip olduğu Eurodif nükleer şirketinin de eski başkanıydı.

Rhein-Main Hava Üssü’ne bombalı saldırı 1985’te RAF ve Action Directe tarafından gerçekleştirildi. İki grup arasında daha fazla işbirliği kanıtlanmamıştır. Ancak, RAF’ın Action Directe ile temasları muhtemelen diğer herhangi bir gruptan daha yoğundu. 15 Ocak 1986’da RAF ve AD ortak bir ideolojik belge yayınladı: Batı Avrupa’daki komünist gerillaların temel görevleri .

Grup 1980’lerin başında ilk kez halka açık bir eyleme geçtiğinde, sol reformist hükümet ve Başkan François Mitterrand başlangıçta nispeten ihtiyatlı tepki gösterdi. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin aksine, Fransa’daki siyasal ortam görece farklıydı. Fransa’da sol reformist bir parti hükümetteydi. Buna ek olarak Fransa, o sırada İtalya’da zulüm gören devrimcilerin sığınma talebini kabul ediyor, Fransa’daki devrimcileri İtalya’ya vermiyordu.

Tutuklanmalar

Ancak AD’nin devrimci eylemleri, sol reformist hükümetin gerçek niteliğini göstermesini de sağladı. Ocak 1985’te René Audran ve Kasım 1986’da Renault patronu Georges Besse’nin öldürülmesinden sonra, eyalet Action Directe konusundaki önceki tutumundan da vazgeçti: polis, Jean-Marc Rouillan ve Nathalie Ménigon’un etrafındaki lider grubun aranacağını yazdı.

21 Şubat 1987’de Rouillan ve Ménigon’un yanı sıra grubun kurucuları Régis Schleicher , Joëlle Aubron ve Georges Cipriani, Orléans yakınlarındaki bir çiftlikte tutuklandı ve Action directe dağıldı.

27 Kasım 1987 tarihinde, Lyon’da Max Frérot tutuklandı. Daha sonra çeşitli ‘terör suçlarından’ ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Yıllarca süren duruşmanın ardından 12 Haziran 2007’de Frérot, gözaltındayken defalarca aşağılayıcı bir şekilde muamele gördüğü için devletin Frérot’a 12.000 € tazminat ödenmesine karar verildi. 

Pişmanlık belgesini imzalamadılar

AD tutsakları 2001 yılına kadar tecrite ve işkenceye karşı açlık grevleri yaptı. Açlık grevleri sonunda, Rouillan, akrabalarının yakınındaki bir hapishaneye nakledildi, Menigon ve Cipriani uzun süreli tecritin sonuçları için tıbbi yardım aldı . Taraftarlar ve tutuklular açısından bu açlık grevi kısmi bir başarı olarak değerlendirildi. 

2004, AUBRON sağlık nedenleriyle cezaevinden serbest bırakıldı, beynindeki kanser yüzünden 2006 yılında hayatını kaybetti. Aynı yıl geri kalan tutsaklar asgari 18 yıl hapis cezasını çektikten sonra şartlı tahliye başvurusunda bulundu. Ancak pişmanlık duymadıkları yani siyasi görüşlerinden ve eylemlerinden pişmanlık duyduklarına dair belgeyi imzalamadıkları için tahliye talepleri reddedildi.  

2 Ağustos 2008’de Menigon serbest bırakıldı. İki yıl sonra Frérot ve Schleicher serbest bırakıldı. Cipriani, 2010 yılında hapishaneden belli saatlerde çıkmasına izin veren bir kısmi tahliye aldı.  Cipriani 2011’de serbest bırakıldıktan sonra Rouillan da 2012’de serbest bırakıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!