‘Dijital Kölelik’ ve Esnek Çalışma Dayatmasına Karşı Genel Grev

Yunanistan'da emekçiler Başbakan Kiriakos Miçotakis hükümetinin çalışma koşullarını 19'uncu yüzyıla döndürmeye çalıştığını kaydederek 71 kentte genel greve gitti

featured

ATİNA – Yunanistan’da, emekçiler, ağır bedellerle dünya çapında elde edilen 8 saatlik mesai hakkını ve çalışma koşullarını iyileştiren birçok kuralı tehlikeye atan, “dijital kölelik” getiren yasa tasarısı nedeniyle genel grev oldu.

DUVAR’nın haberine Başbakan Kiriakos Miçotakis hükümetinin “reform” adı altında sunduğu, muhalefetteki SYRIZA’nın çalışma koşullarını ’19’uncu yüzyıla döndüreceğini’ söylediği yasaya karşı 71 kentte grevler ve protestolar düzenlendi.

Soldaki SYRIZA, Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Maliye eski Bakanı Yanis Varoufakis öncülüğündeki Mera25 ve birçok muhalif parti, oluşum, sendika ve sivil toplum kuruluşu, yeni yasa tasarısı karşısında güçlerini birleştirdi.

71 kentte grevler ve protesto etkinliklere Grev dalgasına Yunanistan Parlamentosu’nda temsil edilen birçok partiyle meclis dışındaki muhalefet, GSEE, ADEDİ, Atina İşçi Merkezi gibi büyük emek kuruluşları destek veriyor.

ESNEK ÇALIŞMA DAYATMASI

Muhafazakar Yeni Demokrasi Hükümeti’nin yasa tasarısında, eski iş kanunlarının çalışma saatlerini serbestleştirecek şekilde yenilenmesi öngörülüyor. Yasa tasarının mimarı olan Çalışma Bakanı Kostis Hatzidakis, ‘yıllarca gecikmiş reformların hayata geçirileceğini’ savunuyor. Tasarının dikkat çekici yanı 8 saatlik mesaiyi rafa kaldıran kısmı. Tasarıya göre ülkede emekçiler saat kısıtlaması olmaksızın çalışabilecek. Hükümet, bazı günler 10 saatin üzerinde, diğer günler daha kısa bir çalışma düzeni öngören tasarıyı bir ‘şans’ ve ‘esneklik’ olarak lanse etmeye çalışıyor. Sendikalar ise bu maddenin, işçilerin sekiz saatten uzun çalıştırılmasının önünü açacağını söylüyor.

DİJİTAL KÖLELİK SAATİ

Yeni yasa uyarınca “dijital çalışma kartı” getirilecek ve işverenler, emekçilerin çalışmalarını an be an takip ederek saat tutabilecek. Tasarı uyarınca, sendika üyeleri protesto ve grev eylemleri dolayısıyla cezai işlemlerle karşı karşıya kalabilecek. ‘Yasa dışı’ addedilen grev kategorileri için de, emekçilerin tepkilerini çeken maddeler söz konusu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!