Deprem Sırasında Fabrika Kapılarını Kilitleyip İşçileri Çalışmaya Zorladılar

Malatya’da 27 şubat günü yaşanan deprem sırasında dışarı çıkmak isteyen Chantuque Tekstil işçilerine izin verilmeyerek kapılar kapatıldı.

featured

MALATYA – Malatya’da 27 Şubat günü yaşanan 5.6 büyüklüğünde deprem sırasında dışarı çıkmak isteyen Chantuque Tekstil işçilerine izin verilmeyerek, kapılar kapatıldı. “İşçinin can güvenliğinin bir önemi olmadığını gördük. Patron için tek önemli şey kendi malı ve parası” diyen işçiler, geçim derdinden dolayı çalışmak zorunda olduklarını anlattı.

Deprem öncesi 900’ün üstünde işçinin çalıştığı fabrikada, işten çıkarma, zorunlu mesai, servislerden dolayı yaşanan sorunları konuştuğumuz işçiler, deprem anında dışarı çıkmalarının engellendiği bilgisini verdi.

ZORUNLU MESAİ BASKISI

İşten çıkarmaların küçülme bahanesiyle yapıldığını anlatan işçiler, depremden sonra birçok işçinin evi yıkıldığı veya hasar gördüğü için çalışmaya gelemediğini söyledi. Mesainin sabah 07.25’ten akşam 18.00’da kadar olduğunu ifade eden bir kadın işçi, “Normal mesainin üstüne en az iki buçuk saat zorunlu çalışıyoruz. Üç paket dediğimiz bölümde haftanın 5-6 gününde normal saatlerde 16.00’a kadar kalınıyorsa bazen 18.00’a bazen de 22.00’a kadar çalışıyorlardı. Mesaiye kalmak istemiyorum dediğimizde ‘ben yazdım kalacaksın’ deniyor. Mecbur kalıyoruz” dedi.

“DEPREMDE ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİK”

Depremden sonra mesailerin kısaltıldığını belirten işçiler, 100’e yakın işçinin çalışmaya devam ettiğini söyledi. 27 Şubat günü yaşanan depremde fabrikadan çıkmalarının engellendiğini aktaran işçiler, “Saat 12.04’te deprem olduğu sırada çalışıyorduk. Öğle yemeğine çıkmak üzereydik. Sarsıntı olduğu zaman dışarı çıkmak istedik. Şeflerden biri kapının önüne gitti ‘panik yapmıyorsunuz, asla dışarı çıkmıyorsunuz’ dedi. Sallantıya rağmen biz çıkarılmadık. Bölüm şefi de ‘Arkadaşlar telefonla görüşmek istiyorlarsa görüşsünler işe devam’ dedi. Herkes telefonla yakınlarını arayıp bilgi verdikten sonra mesai 15.00’a kadar devam etti” diyerek, yaşanan süreci anlattı.

“ÇOCUKLARIMI DOYURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM”

“Neler hissettiğimizi anlatamayız” diyen bir işçi ise şöyle devam etti; “Evi yıkılanlar var. Hayallerimiz, bütün birikimimiz o evlerle birlikte gitti. Bir arkadaşımla konuşurken, ‘çocuklarım iyi ama psikolojimi sorma. Hayallerim gitti. Çocuklarım için çok şey düşünüyordum ama artık hiçbir şey yapamayacağım, sadece onları doyurmak için çalışıyorum’ şeklinde cevap verdi. Hiçbirimiz ‘ben işe gelmiyorum’ diyemiyoruz. ‘Gelemiyorum, ne yapmalıyım’ diye sorulduğu zaman ise ‘gelmek zorunlar, eğer gelmeyeceklerse devletin verdiği parayla idare edecekler’ diye cevaplar alıyoruz.”

“133 LİRA NEYE YETSİN?”

Hükümetin belirlediği 133,44 lira kısa çalışma ödeneğinin yeterli olmadığını dile getiren kadın işçi, “Ben ve kızım yaşıyoruz. Asgari ücretli maaşımdan mutfak masrafı, faturaları falan ayırınca hiçbir şey kalmıyor. İki kişi geçinemiyoruz daha kalabalık olan aileler nasıl geçinsin? Ekmek 5 lira oldu. Geçen markete gittiğimde kızım yumurta seviyor diye yumurta aldım, ekmek ve biraz peynir aldım, çünkü kiloyla peynir alamıyoruz. Hepsine 200 lira verdim. 133 lira neyse yetsin?” diye sordu.

“PATRONUN PARASI İŞÇİNİN CANINDAN DAHA KIYMETLİ”

“Binlerce insan enkaz altıda kaldı. Resmen hayalet şehirde yaşıyoruz. Hâlâ sokakta yaşayan insanlara çözüm bulunamamışken ‘işe geleceksiniz’ diye mesaj geliyor. Neden bu kadar şeye rağmen bencillik yapıyorlar. Patronun parası ve malı işçinin canından daha kıymetli. Deprem sonrası bir arkadaşımız ‘benim ailem sokakta’ diyerek yöneticilere sormadan çıkıp gitti. Şimdi o arkadaşımızın akıbetini de merak ediyoruz. İşe devam edecek mi yoksa işten mi atacaklar belli değil” diyen işçiler, korksalar da geçinebilmek için çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de işçilerle bir araya geldi. İşçiler Türkmen’e yaşadıklarını “Onlarca bina yıkılmış, ölenler olmuş, biz de ölebilirdik. Çok korktuk ama bizi fabrikaya kapattılar” ifadeleriyle anlattı.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 27 Şubat’ta 5.6 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, kentteki hasarlı binalar yıkılırken 1 yurttaşın yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!