Çiftçi Can Çekişiyor: Gübreye Yüzde 41 Zam, Yem ve Saman Fiyatları Uçtu

Çiftçinin girdi maliyetleri her geçen gün katlanıyor. Sadece gübrenin fiyatı yüzde 41'i aşarken, tohumdan zirai ilaca, samandan yeme kadar hemen her kalemde zamlar birbirini takip ediyor.

featured

ANKARA – Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Tarımsal Girdi Fiyat Endeksini (Tarım-GFE) nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,71 yükseldi. Tarım-GFE yıllık  yüzde 22,15 arttı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde21,89, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 23,72 artış gösterdi.

TARIMSAL İLAÇLAR YÜZDE 16,10 ARTTI

Çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) yüzde 36,54 ve bina bakım masrafları yüzde 32,68 arttı. Buna mukabil, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla en az artış gösteren alt gruplar ise sırasıyla yüzde 5,85 ile tohum ve dikim materyali, yüzde 11,09 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 16,10 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

YEM VE SAMAN FİYATI UÇTU

Kuraklık yem ve saman fiyatlarını katladı. Besiciler, fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklı hayvanlarını satışa çıkardı.

Yaşanan kuraklık nedeniyle saman ve yem fiyatları artış yaşandı. Bununla bağlantılı olarak hayvan fiyatlarında ise düşüş yaşanıyor. Besledikleri hayvanlara bakmakta güçlük çeken besiciler, bir yandan kuraklıkla bir yandan yem ve saman bulmakla, bir yandan da su olmaması nedeniyle hayvanların yakalandığı hastalıklarla uğraşıyor.

Yaşanan kuraklık nedeniyle perişan olduğunu söyleyen besici Orhan Işık, hayvanları satmak istediğini ama alıcı bulamadığını belirtti. Besicilerin çok ucuz bir şekilde hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getiren Işık, “Hayvanların durumu bu yıl iyi değil. Yıl boyunca yağmur yağmadığı için kuraklık baş gösterdi. Buna bağlı olarak saman ve yem fiyatları tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Samanın tonu şuan 2 bin TL olmuş. Yine su olmadığı için hayvanlarda hastalıklar baş gösterdi. Herkes hayvanlarını satmak istiyor. Hayvan fiyatları şuan yarı yarıya düşmüş durumda. Çifti 4 bin TL olan küçükbaş hayvan fiyatları şuanda 2 bin TL. Millet ucuzdan hayvanlarını satmak zorunda kalıyor” dedi.

BESİCİLER ZOR DURUMDA

Artan saman ve yem fiyatlarına dikkat çeken besici Saim Demirtaş, kuraklığın en çok hayvan yemini vurduğunu ifade etti. Demirtaş,“Samanın kilosu 2 bin, yem ve arpanın torbası 160 TL olmuş. Hayvanlarımızı besleyemediğimiz için satmaya getirdik. Bütün çiftçiler perişan durumda. Bizim tek geçim kaynağımız hayvancılık ama hayvancılık da gittikçe bitme noktasına geliyor. 30 yıldır bu işi yapıyorum ama ilk kez bu kadar sıkıntı yaşıyorum. Hayvanlarımı bugün sattım yıl boyunca neredeyse 300 bin TL zararım oldu. Yaptığım zahmetler boşa gitti. Biz çiftçiler olarak çok mağdur durumdayız. Besicilik artık bitmiş durumda” diye dert yandı.

‘HAYVANLARIMIZI BESLEYEMİYORUZ’

Bayram Çelik ise hayvan fiyatlarının düşmesine rağmen satamadıklarını dile getirdi. Zor günler yaşadıklarını belirten Çelik, “Hayvanlarımızı pazara getiriyoruz ama kimse almıyor. Perişan durumdayız. Kuraklık nedeniyle saman ve yem fiyatları uçmuş durumda. Artık geçimimizi sağlayamıyoruz. Devlet büyükleri gelsinler halimizi görsünler. Arpanın torbası 160 TL, kepeğin kilosu ise 80 TL olmuş.  Artık hayvanlarımızı besleyemiyoruz. Saman, yem ve mazot harcamaları çok fazla. Buna bağlı olarak hayvan fiyatları çok ucuzladı. İnsanlar geçimini sağlayamadığından dolayı hayvanlarını satıyor. Eskiden bir ineğin tanesi 10 bin TL iken şu an da 5 bin TL olmuş. Eskiden 1 ton samanı 500 TL’ye alınıyorken şuanda bin 700 TL olmuş. 1 ton arpayı bin 700 TL’ye alırken şimdi 3 bin TL olmuş” dedi.

SARILIK BAŞ GÖSTERDİ

Kuraklığın baş gösterdiğini söyleyen Çelik, yaylalarda içecek su olmadığı için bu kez de sarılık hastalığının baş gösterdiğini ifade etti. (MA, Devrimci Düşün)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!