BM: 30 Milyondan Fazla İnsan Açlıktan Ölmenin Bir Adım Uzağında

featured

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP), dünyada yaşanan açlık ve yoksullukla ilgili bir rapor yayımladı.

Rapora göre, Yemen, Güney Sudan ve kuzey Nijerya, Güney Sudan ve Yemen’de yaşayan aileler açlık ve ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Rapor, akut açlığın, Afganistan’dan, Orta Doğu’ya, Lübnan’dan Latin Amerika ve Haiti’ye kadar dünyanın birçok bölgesinde hızla artacağına dikkat çekiyor.

Halihazırda dünyada yaklaşık 34 milyon insanın açlıktan ölmek üzere olduğu ve bunu engellemek için kısa vadeli eylemler uygulanması gerektiği belirtiliyor.

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, açlığı önlemek için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirterek “Acı çekmenin büyüklüğü endişe vericidir. Şimdi harekete geçmek ve hayat kurtarmak, geçim kaynaklarını korumak ve en kötü durumu önlemek için hızlı hareket etmek hepimizin görevidir” dedi.

Yerel gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Qu, “Pek çok bölgede, ekim sezonu yeni başladı veya başlamak üzere. Zamana karşı koşmalı ve bu fırsatın yerel gıda üretimini korumasına ve dengelemesine destek olmalıyız” ifadelerini kullandı.

‘GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE BİR FELAKETİN ORTAYA ÇIKTIĞINI GÖRÜYORUZ’

WFP İcra Direktörü David Beasley ise kıtlıktan milyonlarca ailenin etkilendiği sözlerini kullanarak, “Gözlerimizin önünde bir felaketin ortaya çıktığını görüyoruz. Çatışmalar, iklim krizi ve COVID-19’un yanı sıra açlık salgını ile beslenen kıtlık, milyonlarca ailenin kapısını çalıyor” dedi ve ekledi:

“Milyonlarca insanın açlıktan ölmesini engellemek için acilen üç şeye ihtiyacımız var; savaş sona ermeli, hayat kurtaran yardım sağlamak için savunmasız topluluklara erişmemize izin verilmeli ve her şeyden önce bu yıl için 5.5 milyar bağış yapılmasına izin verilmeli.”

FAO ve WFP tarafından yayımlanan raporda, açlık, yoksulluk ve çatışmaların arkasında yatan sebepler ve yol açacağı sonuçlar şu şekilde sıralandı:

“Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Orta Sahel, Etiyopya, kuzey Nijerya, kuzey Mozambik, Somali, Güney Sudan ve Sudan’ın bazı bölgelerinde çatışma veya diğer şiddet türleri uzayabilir veya artabilir.

-COVID-19 , dünya çapında birçok ülkeyi etkilemeye devam edecek ve onları ekonomik krizlere karşı oldukça savunmasız bırakacak. Latin Amerika, ekonomik düşüşten en çok etkilenen ve toparlanması en yavaş olan bölgedir. Orta Doğu’da, Yemen, Suriye ve Lübnan, kurdaki hızlı değer kaybı ve hızla yükselen enflasyondan ciddi şekilde etkileniyor.

-İklim aşırılıkları ve La Niña kaynaklı hava koşulları muhtemelen Nisan ve Mayıs aylarında devam edecek ve Afganistan’dan Afrika Boynuzu’na kadar dünyanın birçok yerinde açlığa yol açacak.

-Bazı ülkelerde muhtaç insanlara yardım etmek için giderek kısıtlanan erişim, işleri daha da kötü hale getirecek.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!