Avrupa Parlamentosu’ndan Yeni Mülteci Yasası: Toplama Kampları, Ağır Şartlar…

Avrupa Parlamentosu (AP), "reform" olarak adlandırılsa da mültecilerin iltica başvurularının kabulünü zorlaştırıp katı kurallar getiren yeni Sığınma ve Göç Anlaşması’nı kabul etti.

featured

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından geçen Aralık ayında kabul edilen yeni Sığınma ve Göç Anlaşması’nı onayladı. Anlaşma ile 2015 yılından bu yana yürürlükte olan uygulamalarda büyük değişime gidildi. Avrupa’da iltica hukukunda değişikliğe gidilmesine yönelik tartışmalar 2015 yılından itibaren başladı. Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Suriye gibi ülkelerden Avrupa’nın güneyinde yer alan Yunanistan gibi ülkelere yoğun göç yaşandı. Yüz binlerce sığınmacı bu ülkelerden de diğer AB ülkelerine kayıtsız olarak geçiş yaptı. Ancak Dublin kriterleri uyarınca sığınmacıların Avrupa Birliği’ne ilk giriş yaptıkları yerde kayıt altına alınmaları gerekiyordu. Aşırı yoğun göç hareketi nedeniyle bunun yapılamamış olması kıta genelinde rahatsızlıklara neden oldu.

Bu rahatsızlık doğrultusunda AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin Aralık ayında üzerinde anlaşmaya vardığı mültecilerin iltica başvurularını zorlaştırıp katı kurallar getiren yeni düzenleme, dün Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda oylamaya sunuldu.

‘BU ANLAŞMA ÖLDÜRÜR’ DEYİP KAĞIT UÇAKLAR FIRLATTILAR

Hazırlanan Sığınma ve Göç Anlaşması’na karşı çıkan protestocuların AP üyelerine kağıt uçaklar fırlatması ve “Bu anlaşma öldürür, hayır oyu verin!” sloganları atması nedeniyle oylama birkaç dakika gecikti.

‘TARİHİ BİR GÜN’ DEDİ

Oylama öncesi “Bugün tarihi bir gün” ifadelerini kullanan AP Başkanı Roberta Metsola, “Dinledik, eyleme geçtik ve Avrupa’da insanların temel kaygılarından birine hitap ettik” dedi.

Oylamaya sunucunda AP’deki en büyük üç grup olan merkez sağcı Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyal Demokratlar (S&D) ve Liberallerin oyları ile yeni anlaşma 266’ye karşı 322 oyla kabul edildi. 31 üye ise çekimser kaldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, oylama sonrası sınır güvenliğini arttırıp iltica prosedürlerini hızlandıracağı ve kötü niyetli uygulamaları engelleyerek “tüm Avrupalılar için gerçek bir fark yaratacağı” sözleriyle anlaşmayı savundu.

2 YIL İÇERİSİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

İki yıl içinde yürürlüğe girecek yeni Göç Anlaşması ile birlikte özellikle nispeten güvenli olduğu kabul edilen ülkelerden gelen kişilere karşı çok daha katı kurallar uygulanacak.

Yeni anlaşma uyarınca göç baskısı altındaki Yunanistan, İtalya, Malta ve İspanya gibi giriş ülkelerinin yükünü azaltacak zorunlu dayanışma mekanizması oluşturulacak.

İltica başvurusu hakkında bir karar verilene kadar, sığınmacılar kabul merkezlerinde gözaltı benzeri koşullarda 12 iki haftaya kadar tutulabilecek. İltica hakkı tanınma oranı yüzde 20’nin altında olan ülkelerden gelenlerin yanı sıra kamu güvenliğine tehdit oluşturduğu düşünülen kişiler de söz konusu sınır prosedürüne tabi tutulacak. Sığınma başvurusu yapan kişilere yapılacak değerlendirme sürecinde ortak kriterler üzerinden hareket edilecek.

AB sınırlarına vize koşullarına sahip olmadan giren kişiler, 7 güne varan bir süre boyunca kimlik tespiti, biyometrik verilerin toplanması, sağlık ve güvenlik kontrollerinin de dahil olduğu bir giriş öncesi zorunlu tarama işlemine tabi tutulacak. Parmak izi toplamak için asgari yaş 14’ten 6’ya düşürülecek.

AB üyesi diğer ülkeler de belirlenen asgari oranda sığınmacı kabul etmek zorunda olacak. Kotanın üzerinde göçmen kabul eden ülkelere belirli bir tazminat ödenecek. Sığınmacı almayı reddeden AB üyesi ülkeler ise, reddettiği kişi başına 20 bin euro ödemek zorunda kalacak.

Yeni anlaşma ayrıca 2015-2016 krizinde olduğu gibi ani ve kitlesel bir mülteci gelişi ya da Kovid-19 salgını gibi mücbir sebepler nedeniyle bloğun sığınma sistemi tehdit edildiğinde devreye girecek istisnai kurallar öngörüyor. Bu durumlarda, ulusal makamların daha uzun kayıt ve gözaltı süreleri de dahil olmak üzere daha sert tedbirler uygulamasına izin verilecek ve Komisyon’a ek “dayanışma” tedbirleri talep etme yetkisi tesis edilecek.

900 sayfalık yasada önemli noktalar var.

TÜRKLER, FASLILAR VE TUNUSLULAR

AB’ye ilticaları kabul edilme şansı yüzde 20’den az olan kaçak göçmenler AB’nin dış sınırlarında tutulacak. Suriyeli, Afgan ya da savaş bölgelerinden kaçanlar öncelikli olacak ve kaçakların iltica süreçleri orada sonlandırılacak. Yüzde 90’ı geri gönderilecek. Sahte pasaportu olanlar ya da pasaportlarını imha edenlere de benzer prosedür uygulanacak.

İLK ÜLKE SORUMLU OLACAK

Kaçak ya da ilticacının ilk girdiği AB üyesi ülke bundan sorumlu olmaya devam edecek. Göçmenlerin bir kısmı, eğer iltica hakları varsa oralara dağıtılacak. Göçmenleri almayan ülkeler, göçmen başına 20 bin Euro para ödeyecek.

BİRDEN FAZLA KİMLİK YOK

AB’ye gelenler, bir şekilde ülkelerinden, daha önce kaldığı Türkiye gibi ülkelerden, sonra da AB’deki çeşitli ülkelerden “kimlik, iltica kimliği, göçmen kartı“ gibi belgeler toplamış oluyordu. Bunlarla sosyal yardım dolandırıcılıkları yapılıyordu. Artık bu durum sonlandırılıyor. Kişilerin biyometrik parmak izleri ve fotoğrafları tüm AB’yi kapsayan EuroDac veri tabanında olacak. Her ülke yetkilisi bunları görebilecek.

DAHA HIZLI SINIR DIŞI

İlticası reddedilenler ya da iltica sürecinde suça karışanlar daha hızlı sınır dışı edilecek. Şu anda sadece Almanya’da sınır dışı edilmeyi bekleyen 150 bine yakın kaçak var ve bunların üçte birine yakını da Türk. Önemüzdeki yasama yılında, sınırdışı edilmelerdeki yüzde 22’lik oranın, yüzde 50’leri aşması bekleniyor.

SINIR KAMPLARI KURULACAK

Daha önce Almanya’da ve bazı ülkelerde gündeme gelen, AB dış sınırlarında “göçmen kampları kurulması“ fikri de benimsendi. İlk aşamada 30 bin kişilik kamp oluşturulacak. Gözaltı süreleri 18 haftaya çıkacak. Kitlesel akın halinde göçmenlerin en az yüzde 50’sinin sınır kontrollerinden geçirilmesi hedefleniyor.

SINIR KONTROLLERİ ARTIYOR

Yasanın hedefi, AB’ye kimin gireceğine artık insan tacirlerinin değil, yetkililerin karar vermesi. Buna göre sınır kontrolleri artarak devam edecek. AB üyesi ülke vatandaşlarının temel isteği de “iltica hakkı olanların alınması, hakkı olmayanları ise belirlenip alınmaması” yönünde.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!