ANTEP – İşçiler Birleşik Tekstil ve Dokuma İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) öncülüğünde fabrika önünde açıklama yaptı. Kod 46 uygulamasının düzeltilmesini, tüm hak ve tazminatlarının ödenmesini talep eden işçiler talepler karşılanmazsa bir sonraki eylemlerini AKP il örgütü önünde yapılacaklarını duyurdu.
“Ünal Çuval’da işten atmalara son! Hırsız değiliz, işçiyiz! Hakkımızı istiyoruz!” pankartı açan işçiler adına konuşan Hüseyin Satın, Ünal Sentetik’te 16 yıldır çalıştığını ifade etti. Satın, “Kimsenin malından mülküne gözüm yok. Kimsenin malından mülküne zarar verdiğim de yok. Beni içerideki arkadaşlar da bilir, kendileri de bilir. Eğer ben zarar verecek bir işçi olmuş olsam 16 yıldan önce verirdim. Ama benim içeride hiçbir makineye, hiçbir işe, hiçbir işverenime, hiçbir müdürüme, hiçbir arkadaşıma zararım olmamıştır. İstediğimiz sadece maaşımızın yatmasıydı” dedi.
“İşçinin hakkını böyle kurtularak mı verecekler?”
O gün dışarı çıkmasalardı ücretlerinin yatmayacağını ifade eden Satın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben 16 yıldan beri buradayım. Kim içeride konuşursa ‘Bunu çıkarıp kurtulalım’ diyorlar. İşçinin hakkını böyle kurtularak mı verecekler? Ben buraya girdiğimde ikramiye vardı, muhasebeci bayram harçlığı yoktu diyor, o zaman ikramiyemi versin. Eğer ben buraya zarar vermiş olsam, benim burada hakkım, emeğim olmamış olsa beni burada bir gün durdurmazlar. Hiç mi emeğimiz yok, otuz yıllık insanları da çıkarttınız. Burada çocuğuma haram yedirmeden çalıştım. İşsizliğimi alayım, çocuğuma haram yedirmeyeyim başka bir şey istemiyorum. Çocuklarımıza bayramlık alalım, harçlık verelim diye uğraştık. Ücretimiz bir hafta, on gün önce yatsa ne olacak? Bu zamana kadar her şeyi günü gününe mi yaptılar? Günü gününe mi bize izin verdiler? Gününde mi senelik iznimizi kullandırdılar? Yazın çalıştık, boşa çıktığımız zaman senelik iznimizi kullandırdılar. Madem adaletten bahsediyorlar bunların hakkını da versinler” dedi.
“1 Mayıs’a giderken örgütleneli, birlikte mücadele edelim”
BİRTEK SEN yöneticisi Mazlum Ayçiçek de KOD 46 ile işten çıkarılan işçiler ile birlikte fabrika önünde eylem yaptıklarını söyledi. Yaşananların sadece Ünal Sentetik’e has bir uygulama olmadığını dile getiren Ayçiçek, “Şu an Antep’te diğer fabrikalarda işten atmalar devam ediyor. Bu işten atmaların son bulması için birlikte, örgütlü hareket etmek gerekiyor. Biz sendika olarak işten atılan, işten atılmakla tehdit edilen işçilerle beraber direnmeye devam edeceğiz. Mücadelemize devam edeceğiz. Önümüz 1 Mayıs, 1 Mayıs’a giderken yüz kızartıcı kodların kaldırılması için taleplerimizle birlikte 1 Mayıs alanlarında buluşalım, BİRTEK SEN çatısı altında birleşelim” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Ünal Sentetik Çuval işçileri, 28 Mart’ta aylıkların Ramazan Bayramı’ndan önce yatırılması ve bayram ikramiyesi talebiyle iş bırakma eylemi yapmış, işçilerin bir gün süren eylemlerinin ardından aylıkları yatırılmış ancak bayram ikramiyesi için adım atılmamıştı. Eylemin ardından fabrika yönetimi işçilere fabrikanın tatil olduğu, bayram sonrası üretimin devam edeceği bilgisini vermişti. Ramazan Bayramı sonrası 5 işçi izne gönderilirken eyleme katıldıklarına ilişkin de kendilerinden savunma istendi. Aha sonra Kod 46’yla (Hırsızlık ve işverenin güvenini kötüye kullanmak) işten çıkarıldıklarını öğrenen işçiler fabrikada başka işçilerden de savunma istendiğini aktardı.