1. Haberler
  2. Hukuk-Adalet
  3. Valilik Kuruluşuna İzin Vermedi: Mahkeme Kurulamayan Sendikaya Kapatma Kararı Verdi

Valilik Kuruluşuna İzin Vermedi: Mahkeme Kurulamayan Sendikaya Kapatma Kararı Verdi

Ankara 4. İş Mahkemesi, resmi olarak tanınmayan ve kütük numarası bulunmayan Emekli Meclisleri Sendikası'nın kapatılmasına karar verdi.

featured

ANKARA – Ankara 4. İş Mahkemesi, kuruluşuna onay verilmeyen ve kütük numarası dahi bulunmayan Emekli Meclisleri Sendikasının “kapatılmasına” yönelik karar alarak dikkat çekti.

Ankara’da bir grup emekli, 2023 yılında Emekli Meclisleri Sendikası (EMS) kurmak için Ankara Valiliği’ne başvuruda bulundu. Ancak Ankara Valiliği, sendikanın kuruluş başvurusunu kabul etmeyerek, sendikanın tüzel kişiliğini tanımadı ve kütük numarası vermedi.

EMS, mevcut yasalar gereğince emeklilere sendika kurma yasağı olmadığını öne sürerek, bu durumu valiliğe karşı mahkemeye taşıdı.

Antalya Valiliği, EMS’nin kuruluş iznini vermediği gerekçesiyle, bu sendikanın kapatılması için Ankara 4. İş Mahkemesi’nde dava açtı. 2022 yılında başlayan kapatma davasının duruşması 11 Temmuz 2025’te gerçekleştirildi.

Duruşmada, EMS’nin avukatı ve sözcüsü Ali Ersin Gür, sendikanın tescil kaydının yapılmadığını ve tüzel kişiliğinin bulunmadığını belirterek, kapatılabilmesi için öncelikle tescil edilmesi gerektiğini ifade etti ve davanın reddedilmesini talep etti. Ancak mahkeme, hukuki olarak tüzel kişiliği bulunmayan EMS’nin ‘kapatılmasına’ karar vererek istinaf yolunun açık olduğunu bildirdi.

Sözcü gazetesinin haberine göre, duruşma sonrası yorumda bulunan Tüm Emekli Sen Genel Sekreteri Ali Sürücü, mahkemenin olmayan bir sendikayı kapatma kararının hukuk tarihine geçeceğini belirtti. Sürücü, “Ülkede Anayasa veya yasalar değişmedi. Ama mevcut durum değişti. Hukuk giderek tuhaf bir hale geliyor. Hukuk sistemimiz mevcut olmayan bir kuruluşu kapatmaya muvaffak oldu. Adalet, vatanın temelidir fakat ne yazık ki bu temel sarsılmaktadır” dedi.

Avukat Ali Ersin Gür, verilen bu kararla birlikte hukukun yeniden ihlal edildiğini vurgulayarak, “Bu davanın üst mahkemeden döneceğini umuyoruz” dedi. Sendikanın izleyebileceği hukuki yolları belirten Gür, “İstinaf mahkemesine başvuracağız. Eğer oradan olumlu bir sonuç alamazsak Yargıtay’a, ardından da Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. İç hukuktan sonuç almak mümkün olmazsa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağız” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.