Üretici Köylülerden Eylem: Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası Tefeci Durumunda

Üretici köylüler, her gün gelen zamanlardan dolayı çiftçilerin borç batağında olduğunu belirterek, "Dün çiftçilerin 'kara gün dostu olan' Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası bugün çiftçileri mağdur eden bir 'tefeci' durumuna gelmiştir" dedi.

featured

ANKARA – Tüm Üretici Köylüler Sendikası’na (Tüm Köy Sen) bağlı üretici köylüler, gübre ve ilaç fiyatlarına karşı, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde açıklama gerçekleştirdi. Birçok il ve ilçeden çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Mazotta ÖTV kaldırılsın tarım kredi ve Ziraat Bankası borçları silinsin çiftçiye ucuz gübre verilsin” yazılı pankart açıldı.

‘ÜRETİMİN OLMADIĞI BİR ÜLKE’

Açıklamada konuşan Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, ülkeyi yönetenlerin, çiftçilerin sorunlarını görmezden geldiğini belirtti. Üreticinin ve çiftçinin çok çalışıp az kazanmasının normalleştirildiğini ifade eden Sağra, “Tarım ithalatçılarından yana politikaların bilinçli ve sistematik olarak yürütülüyor. Bugün çiftçinin feryadını görmemek sadece çiftçinin değil, tüm toplumun sorunudur. Hayvancılığın durumunu hepimiz her gün görüyoruz. Süt ineklerimiz, yem fiyatlarındaki artıştan dolayı ‘açlıktan öleceğine keselim de günü kurtaralım’ anlayışı ile karşı karşıyadır. Bu bir faciadır. Bütün güçlerimizi birleştirelim. Bizim tek derdimiz üretmek. Üretimin önünde tarımsal yönetimdeki genel anlayış, bugün bu ülke insanını tümden bitim noktasına getirmiştir. Üretimi olmayan bir ülkenin sonu karanlıktır” diye belirtti.

ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARI

Tüm Köy Sen Sivas Şube Başkanı Başar Yıldırım ise, son yıllarda uygulanan tarım politikaları sonucu üreten çiftçi sayısının azaldığına dikkati çekti. Türkiye’nin kendine yetemeyen ve tarım ürünlerini ithal eden bir duruma geldiğini belirten Yıldırım, “Çiftçinin üretemez duruma gelmesinde üretici köylü değil hükümetlerin uyguladığı tarım politikaları neden olmuştur. Bu politikaları uygulamaya neden olanlar da kapitalist devletlerin bizim gibi gelişmekte olan ülkelere dayattıkları tarımda özelleştirme politikalarıdır” dedi.

‘TARLALAR BOŞ BIRAKILDI’

“Tarımda özelleştirme politikalarının son yıllarda öne çıkarılması sonucu ya şirketler tarımı yönetecek, ya da çiftçiler tarımda şirketleşecek” diye konuşan Yıldırım, çiftçinin şirketleşme şansı olmadığı için kendi topraklarını şirketlere devredip kendi topraklarında işçi olarak çalışacak duruma gelindiğini vurguladı. Dolardaki yüksek kur sebebiyle tarım girdilerinde dışa bağımlı olunduğundan dolayı mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatlarındaki zamların her gün artarak devam ettiğine işaret eden Yıldırım, “Bu nedenle gübresiz ekim yapıldı ve tarlaların bir kısmı boş bırakıldı. Mazotun 6 liradan 13 Liraya çıktığı, gübrenin tonunun bin 800 liradan 17 bin liraya çıktığı, tarımsal ilaçların tonunun 300 liradan 800 lira olduğu, elektriğin yüzde 126 zamlandığı bir zamanda, ekim yapılır ve tarım sürdürülebilir, üretim yapılabilir mi?” diye konuştu.

‘SUÇLU DEĞİL BORÇLUYUZ’

Çiftçilerin borç batağında olduğunu söyleyen Yıldırım, “Dün çiftçilerin ‘kara gün dostu olan’ Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası bu gün çiftçileri mağdur eden bir ‘tefeci’ durumuna gelmiştir. Verdiği kredilerin geri ödenmesinde zorluk çekilmesi sonucu on binlerce çiftçi mağdur edilmiştir. Bunun sonucunda binlerce çiftçiye haciz geldi, traktör ve tarlalarına el konuldu. Çiftçinin yaşadığı bu mağduriyet üzerine çiftçi dostu görünen Ziraat Bankası büyük bir ‘toprak ağası’ konumuna geldi. Bizim talebimiz alınan kredilerin faizlerinin silinmesi ve anaparanın makul bir şekilde taksitlendirilmesidir. Borç bizim, ödememezlik yapmıyoruz. Suçlu muamelesi görmek istemiyoruz. Biz suçlu değil, borçluyuz” ifadelerini kullandı.(MA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!