TÜİK Bile Gizleyemedi: Tarımda Üretici Enflasyonu Yüzde 22 Arttı

Hikmeti kendinden menkul hesap oyunlarıyla gerçekleri iktidar lehine gösterme konusundaki gayretiyle bilinen TÜİK bile tarımdaki korkunç enflasyonu saklayamadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin tarım ürünleri üretici endeksini (Tarım-ÜFE) açıkladı.

featured

Buna göre; tarımda üretici enflasyonu 2021 yılı haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,96, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,76 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 20,19 yükseldi.

Aylık bazda sektörlerdeki değişime bakıldığında; tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,60, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 2,35, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 6,35 artış kaydedildi.

Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,06 azalış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,09, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,31 artış gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış yüzde 43,94 ile lifli bitkiler

Yıllık bazda en fazla artış yüzde 43,94 ile lifli bitkilerde yaşandı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar yüzde 35,94 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 32,20 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu.

Buna karşılık, yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 2,49 ile çeltik, yüzde 12,23 ile yağlı meyveler ve yüzde 14,26 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre azalışın olduğu tek alt grup ise yüzde 0,39 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.

Aylık en fazla artış yüzde 9,22 ağaç ve çalı meyveleri ve sert kabuklu meyvelerde

Bir önceki aya göre en fazla artış gösteren alt grup yüzde 9,22 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler alt grubunda gerçekleşti.

Alt gruplar itibarıyla bir önceki aya göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar yüzde 8,19 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 3,74 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak gerçekleşti.

Buna karşılık aylık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 0,58 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler ve yüzde 1,08 ile lifli bitkiler oldu.

Bir önceki aya göre azalışın olduğu tek alt grup yüzde 9,66 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular olarak kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!