İSTANBUL – ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’dan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yemen’deki Husilere karşı yürütülebilecek adımlar ve Türkiye’nin olası rolü hakkında konuşan Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım isteyebileceğini söyledi.
Bir muhabirin Türkiye’den Yemen’e yönelik müdahaleye katılmasının istenip istenmeyeceği sorusuna Trump, “Bunu isteyebilirim” yanıtını verdi. Erdoğan’ı “çok yakın bir dostu” olarak nitelendiren Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı’na büyük saygı duyduğunu belirterek, “Erdoğan benden ne istersem onu yapar diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Trump’ın açıklamaları, ABD ile İran arasındaki savaşın sürdüğü ve Washington’ın Yemen’deki Husilere karşı yeni adımları değerlendirdiği bir dönemde her zamankinden dikkate değer olduğu değerlendiriliyor. Trump, Husileri İran’ın talimatıyla hareket etmekle suçladı ve Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarla ilişkilendirdi.
Trump, İran’a yönelik sonraki adımlar konusunda da kısa süre içinde karar vereceklerini söyledi; ancak olası bir askeri operasyonun kapsamına veya zamanlamasına ilişkin ayrıntı vermedi.
Türkiye’nin Yemen’deki olası rolüne ilişkin açıklamasında da somut bir talep, anlaşma ya da askeri plan duyurulmadı. Ancak Trump’ın açıklaması, T.C sermaye devleti ile ABD emperyalizmi arasındaki ilişkinin en yalın ifadesi olarak görülebilir. Diğer yandan ABD’nin Yemen’deki Husilere ve esasta İran’a karşı Suudi Arabistan’a da ‘güç’ vermek adına Mekke İttifakı’nın perde arkasındaki örgütleyicisi olduğu, bu ittifakı İran’a ve Husilere karşı kullanma planı ve ihtimali olduğu ise aşikâr.


































