ANTEP – Angel Halı fabrikasındaki işçiler, fabrika girişinde telefonlarını teslim etmek istemeyince içeriye alınmadı. Gazete Duvar’dan Ali Vefa Yurdal’ın haberine göre, duruma tepki gösteren işçiler, fabrika önünde beklemeye başladı. Yaklaşık 60 işçi fabrika önündeki bekleyişinin üçüncü gününde, Kod 46 ile tazminatsız şekilde işten çıkarıldı.
‘İŞTEN ÇIKARMA SEBEPLERİNDE TELEFONLA KONUŞMA YER ALIYOR’
Telefonla görüşme haklarının ellerinden alınmak istenmesine karşı çıktıklarını söyleyen İbrahim Halil Eren, her şeyin fabrikada mola saatlerinin kaldırıldığına yönelik yazının asılmasıyla başladığını söyledi. Eren, “Ayın 17’sine kadar mola saatlerinin kaldırıldığına yönelik yazı asıldı. Birkaç arkadaşımıza molada telefonla göründükleri için baskı uygulanıyordu. Sonuçta iş yeridir, millet ailesiyle, yakınlarıyla görüşüyor. İşten çıkarma sebeplerinde telefonla yapılan görüşmeler başta geliyor. Bizlerden telefonlarımızı bırakmamızı ve o şekilde içeri girmemizi istediler. Bu durumu kabul etmedik. İçeri girmediğimizde yasal işlem yapılacağı söylenildi. Aynı gün içinde noter katibi geldi ve içeride tutanak tutuldu. Bir günde Kod 46’dan çıkışımız verildi. Bu kodda hırsızlık ve iş yeri bilgilerini sızdırma gibi bilgiler yer alıyor. Biz hırsızlık mı yapmışız, başka bir şey mi yapmışız, ne yapmışız yani” dedi.
‘AYIN 17’SİNDE GREVE ÇIKMAYI PLANLIYORUZ’
Üç yıldır fabrikada çalışan ve bir çocuk babası olan Eren, işten çıkarıldığı için maddi sıkıntı yaşadığını belirtti. Atılan birkaç arkadaşının iş aradığını ancak Kod 46 ile işten çıkarıldıkları için zor durumda olduklarını söyledi. “Bu kod 46 bizlere büyük engel. Kiracıyım, bakmakla yükümlü olduğum bir ailem var ama herhangi bir gelirim yok artık. Bizleri zor günler bekliyor” diyen Eren, ayın 17’sinde greve çıkmayı planladıklarını söyledi. Grevle seslerini duyurmak istediklerini ifade eden Eren, “Bu şekilde Türkiye genelinde haklarını arayan işçi kardeşlerimizin yarasına bir merhem olabilirsek, ne mutlu bize” dedi.
‘İŞÇİNİN YARININI ÇALIYORLAR’
İşverenlere verilen yönetmeliklerin işçiye de verilmesi gerektiğini anlatan Eren şöyle devam etti: “İş adamlarına verilen yönetmelik işçilere de verilsin. Sonuçta milyonlarca işçinin alın teri, emeği var. En önemlisi de elden para vermeler kaldırılsın. Bugün birçok firma elden para vererek işçinin yarınını çalıyor. Sigortasını çalıyor, emeğini çalıyor.”
KOD 46 NEDİR?
Birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod-29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açması nedeniyle SGK, 2021 yılı itibariyle yeni kodlar belirledi. Buna göre işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunma durumlarında Kod 46 ile işten çıkarmalar yapılıyor. Kod 46 ile işten çıkarılanlara kıdem ve ihbar tazminatı ödenmiyor, işçiler işsizlik sigortasından da yararlanamıyor.