ŞAM – Şam’da gerçekleşen görüşmelerde, Suriye geçiş hükümetinin Özerk Yönetim bölgesindeki tüm kurum ve kuruluşların kendilerine devredilmesini zorunlu kıldığı, Özerk Yönetim Heyeti’nin ise halkın iradesi, demokratikleşme ve diyalog üzerine odaklandığı bildirildi.
9 Temmuz Çarşamba günü Suriye’nin başkenti Şam’da, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile geçiş hükümeti temsilcileri arasında önemli bir toplantı düzenlendi. ABD ve Fransa’nın temsilcilerinin de katıldığı bu toplantının ardından taraflar çeşitli açıklamalarda bulundu.
TARAF AÇIKLAMALARI
Demokratik Özerk Yönetim Heyeti Eşbaşkanı Foza Yusuf, Ronahî TV’ye verdiği demeçte, görüşmenin olumlu geçtiğini ve ilerleyen dönemlerde diyalogun devam edeceğini belirtti.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, “Bu çok önemli bir adım ve gözlemlediğimiz kadarıyla bölgede bir değişim var. QSD, Suriye’ye entegre olma ve orduya katılma fırsatına sahip olabilir,” dedi.
SURİYE GEÇİŞ HÜKÜMETİ: FEDERALİZMİ KATEGORİK OLARAK REDDEDİYORUZ
Suriye geçiş hükümeti yaptığı açıklamada, “QSD’den Suriyeli savaşçıların, anayasal ve yasal çerçeveler içinde Suriye ordusuna katılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Tek bir Suriye, tek bir ordu ve tek bir hükümet ilkesi doğrultusundayız. Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedeleyen her türlü bölmese veya federalizm yaklaşımını kesin bir dille reddediyoruz,” ifadelerini kullandı.
GÖRÜŞMENİN ARKA PLANI
Her iki tarafa yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, toplantıda birçok çelişkili konu tartışıldı. Geçiş hükümeti temsilcileri, savundukları merkeziyetçi sistemi Özerk Yönetim’e kabul ettirmek amacıyla bölgede tüm kurum ve kuruluşlarla askeri güçlerin devrini talep etti. Ayrıca, geçiş hükümetinin Özerk Yönetimi Suriye’nin bir parçası olarak görmediği belirtildi.
Özerk Yönetim temsilcileri ise geçiş hükümetinin bugüne dek Kuzey ve Doğu Suriye’nin iradesini tanımadığını ve 10 Mart 2025 Anlaşması’na rağmen tek taraflı adımlar attığını belirtti. Hükümetin oluşumu, meclis kurma çabaları ve ulusal konferans adı altında yapılan toplantılarında kendilerinin dışında bırakıldığı ifade edildi.
ÖZERK YÖNETİM: SURİYE’NİN PARÇASIYIZ
Özerk Yönetim temsilcileri, Halep’te yapılan anlaşmaya rağmen son günlerde birçok kişinin “Sen Kürtsün, QSD ve Özerk Yönetim’e çalışıyorsun” gibi sebeplerle gözaltına alındığına dikkat çekti. Kaynaklar, Özerk Yönetim heyetinin “Biz de Suriye’nin bir parçasıyız. Antidemokratik uygulamalara yer olmamalı,” diyerek kendilerinin süreçte bulunması ve söz sahibi olmaları gerektiğini vurguladıklarını belirtti.
Toplantıda ayrıca Özerk Yönetim heyetinin, geçiş hükümeti heyetine nasıl bir Suriye istediklerini sorduğu, bunların da yerel özgünlüklerle zenginleştirilmiş bir Suriye istediklerini ifade ettikleri kaydedildi.
Özerk Yönetim heyetinin ise, “Mevcut durumda birçok kesim sizin söylediğiniz bu özgünlüklerden yoksundur ve temsil edilmemektedir. Örneğin, Özerk Yönetim bölgelerinde ayrılıkçı ve şiddet içeren ifade yoktur, ancak Suriye’nin diğer bölgelerinde bu oldukça belirgindir. Bu nedenle demokratikleşme, ortaklık ve diyalog gereklidir,” yanıtını verdikleri aktarıldı.
Özerk Yönetim, ayrıca güvenlik sorunlarının bulunduğuna dikkat çekerek ortak operasyon odalarının kurulmasını teklif etti. Aynı zamanda, Suriye’de güven ve adalet sağlanması için karşılıklı kabul ve ortaklaşmanın önemini belirttikleri ifade edildi.
Toplantıya katılan ABD ve Fransa temsilcilerinin tavırları hakkında ise kaynaklar herhangi bir bilgi vermedi.