MANİSA – Ücretlerinin asgari ücrete gerilemesiyle öfkelenen ve ek zam talebiyle üretimi durduran Standard Profil işçileri kazandı. İşçilerin ücretine yüzde 28 ek zam yapıldı. Bir işçi, “Birlik olduk, çadırda da betonda da yattık, böyle kazandık” dedi.
Düzce ve Manisa’da kurulu iki fabrikada ek zam talebiyle fabrikaya kapanan Standard Profil işçileri kazanım elde etti. Petrol-İş üyesi işçilere 5 Ağustos’tan bu yana iki fabrikada eylem yapıyordu. Fabrikaya kapanan işçilerin saat ücretlerine %28 oranında zam yapıldı. İşçilere ayrıca 1500 liralık alışveriş çeki verilirken işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine ilişkin Petrol-İş ile ortak çalışma yapılacağı belirtildi.
Evrensel’in aktardığına göre, Önce Düzce’de kurulu yaklaşık 1000 işçinin çalıştığı Standard Profil’de ve sonra Manisa’da kurulu Standard Profil’de işçiler yüzde 30 ek zam talebiyle iş bıraktı. Günlerce fabrikaya kapanarak üretimi durduran işçiler patronu dize getirdi. Sendika temsilcileri ve fabrika yönetimi arasında yapılan görüşmeler sonucu işçilerin talepleri kabul edildi. Patron, işçilere yüzde 28 zam yaparken 1500 liralık alışveriş çeki ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin hayata geçirileceğini kaydetti.
İŞÇİLER ÜRETİMİ DURDURDU, YÜZDE 28 ZAM ALDI
Standard Profil’de yapılan anlaşmaya göre iki yıllık sözleşme tarihi geçerli olacak. 2023 yılında yeni yapılacak olan sözleşmeye kadar, enflasyon nedeniyle tüm işçilere yüzde 28 ek zam uygulanacak. Petrol-İş Düzce Şube Başkanı Ali Işık, fabrikada işbaşı yaptıklarını belirterek “2023 yılı ocak ayında yeni dönem toplu sözleşme yapılacak. Sözleşmeye mevcut ücretlerimize yapılan ek %28 zamla görüşmeye başlayacağız” dedi.
Petrol-İş Manisa Şubesi de “Son zamlardan sonra işçilerin ücretleri asgari ücret seviyesine düşmüştü. Bunun üzerine yüzde 30 zam aldık. Diğer çalışma koşulları sendika ile birlikte gözden geçirilecek. Mücadele her şartta kazandırır” açıklamasında bulundu.
“BİRLİK OLARAK KAZANDIK”
Düzce’de kurulu Standard Profil’de çalışan işçi, “birlik olarak” kazandıklarını söyledi. Aldıkları ücretin asgari ücret seviyesine inmesiyle fabrikada öfkenin arttığını kaydeden işçi, “Standart Profil işçileri olarak 4 Ağustos Perşembe ‘tedbirli’ gelmiştik. Fabrika yönetimi ‘Zam yapmak konusunda iyimser bakıyoruz falan fakat patronlara sormak gerekir’ dedi. Bu süreçte ara ara toplantılar oldu. 4 Ağustos 4-12 vardiyasından itibaren fabrikadan çıkmama kararı aldık. Üretimi 5 Ağustos’ta tamamen durdurduk” dedi. Üretimin durmasıyla araya iktidar temsilcilerinin girdiğini kaydeden işçi, “Düzce Valisi, Düzce Belediye Başkanı, ‘Yaptığınız yasadışı’ dedi. Ama biz yüzde 25-30 arası bir zam istiyorduk. Asgari ücrete ile aramızdaki farkın korunmasını istiyorduk. Sendika da bunu biliyordu. Fabrikada birlik olduk. Yattık, kalktık; çadır kurduk. Betonda da yattık halayımızı da çektik. Tabii ki bu 5-6 günlük süreçte ailemizi, çocuklarımızı özledik. Onların rızkı için eylemdeydik” dedi. 9 Ağustos’ta patronun sendika yönetimini toplantıya çağırdığını kaydeden işçi, “Bunun sebebi Düzce ve kamuoyunun baskısıydı. Yani direniş kazandı. Emeği geçen tüm temsilci arkadaşlar ver emekçi kardeşlerim ve ailelerine çok teşekkür ederiz Standart Profil kazandı” dedi.
AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI, ‘EYLEM YASA DIŞI’ DEMİŞTİ
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Standard Profil fabrikasındaki işçilere seslenerek ‘grevin yasa dışı’ olduğunu savunmuştu. İşçilerin iş bırakma eylemine son vermelerini isteyen Başkan Özlü, “Şu anda yaptığınız işi bırakma eylemi kanun dışıdır. Yasal grev değildir. Yapılan bu kanun dışı eylem o kadar kötü ki, hukuk karşısında tüm yasal haklarınızı kaybetme gibi bir durumla karşı karşıyasınız” ifadelerini kullanmıştı.