Sermaye Devletinin Sınıf Kini: Erdoğan, Fatsa’da Terzi Fikri’yi Hedef Aldı

Hükümetleri, başbakanları, cumhurbaşkanları, bakanları ve hatta sistemi bile değişse sermaye devletinin ve sözcülerinin, devrimcilere ve sosyalistlere karşı duyduğu kin asla azalmıyor.

featured

ORDU – Hakim sınıflar dünyanın her yerinde olduğu gibi coğrafyamızdada siyasi iktidarlarına yönelen, sömürü ve talan çarklarını durdurmayı hedefleyen tüm devrimcilere, sosyalistlere ve komünistlere onlarca yılda geçse kin kusmayı sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP şefi Erdoğan işte böylesi bir sınıf kini kustu bugün Ordu’da! Üstelik sermaye devletinin yasalarına uygun olarak seçimlere girmiş ve kazanmış, Fatsa’ya belediye başkanı olmuştu Fikri Sözmez. Ne var ki sermaye devleti, sayılamayacak kadar çok örneği olan kendi yasalarını dahi tanımama pratiğine bir kez daha girişmiş ve dönemin seçilmiş Belediye Başkanı Fikri Sönmez’i(Terzi Fikri’yi) işkencelerden geçirmiş ve cezaevinde ölümüne neden olmuştur.

Ne kendi yasalarını çiğnemeleri, ne de işkencede katletmiş olmaları Erdoğan’a yetmemiş olacak ki, Ordu’da ki konuşmasında Fikri Sönmez’i hedef aldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu’da yaptığı konuşmada eski Fatsa Belediye Başkanı Fikret Sönmez’i hedef alarak, “Ordu, terörün ne menem şey olduğunu gayet iyi bilir. Bu Ordu, Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu’m çok ödedi çok. Artık böyle bir şey yok” dedi.
Erdoğan, Ordu Stadyumu, Fatsa OSB ve Eğitim Yatırımları ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni’nde konuştu. “Eskiden dünyada işler yolunda giderken istikrarsızlığın, kifayetsiz siyasetçilerin bedelini krizlerle öderdik. Geleceğimizi ipotek altına soktular” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ancak bugün tüm dünya krizin pençesindeyken, biz dolu dizgin hedeflerimize ilerlemeyi sürdürüyoruz. Elbette bizim de sıkıntılarımız var ancak biz bunları aşabilecek kapasitedeyiz. Yıllarca bu ülkeyi, milli iradeyi yok sayarak, darbelerle demokrasimizi yaralayarak, yokluk ve yoksullukla insanımızın belini bükerek engellediler. CHP’nin karneyle benzin dağıtılan, ekmek dağıtılan dönemleri vardı. Bizim iktidarımızda hamdolsun böyle şeyler yok.”

“ORDU, TERZİ FİKRİ’Yİ DE İYİ BİLİR”

1979 yılında bağımsız aday olarak girdiği belediye ara seçimlerinde belediye başkanı olarak seçilen Devrimci Yol’cu Fikret Sönmez’i hedef alan Erdoğan, “Terörün belini kırdık. Bu Ordu, terörün ne menem şey olduğunu gayet iyi bilir. Bu Ordu, Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu’m çok ödedi çok. Artık böyle bir şey yok” dedi.

FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?

1979’da Fatsa Belediye Başkanı seçilen ve 9 aylık belediye başkanlığından sonra tutuklandı. 1985’te cezaevinde kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Fikri Sönmez, bugün Ordu’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “terörist” olarak nitelendi.

Peki 14 Ekim 1979’da belediye başkanı seçilen ve 11 Temmuz 1980’de askeri operasyonla başkanlıktan uzaklaştırılan, nam-ı diğer Terzi Fikri kimdi?

Gerçek adıyla Fikri Sönmez, 1938 yılında Ordu-Fatsa’nın Kabakdağı köyünde doğar. Ailesinin ihtiyacı üzerine ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlar.

20’li yaşlarının ortalarında Türkiye İşçi Partisi’ne üye olur ve burada aktif siyasi yaşama katılmaya başlar. 6. Filo’ya karşı düzenlenen eylemlere Dev-Genç saflarında katılır. 1970’lerde ise Mahir Çayan’ın liderliğini yaptığı Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’ne katılır.

1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi’ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davası’nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılanır ancak 1974 affıyla tahliye olur. Giresun, Ordu, Samsun bölgelerinde aktif faaliyet yürütür Devrimci Yol üyesidir.

1979’DA BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

Tahliye olduktan sonra da sol hareketten kopmayan Terzi Fikri, o sırada sol grupların hakim olduğu 1978 yılıdır. 1979 yılında ise belediye başkanı Nazmiye Komitoğlu’nun vefatı nedeniyle bir ara seçim yapılır. Bağımsız belediye başkan adayı olur ve seçimi kazanır. Seçildikten sonra Fatsa’yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturur. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalışır.

TERZİ FİKRİ’DEN ÖNCE FATSA
Fikri Sönmez, daha fazla bilinen ve kullanılan adıyla Terzi Fikri, başkan seçildi ama ondan önce Fatsa nasıldı, bilmek lazım. En büyük sorunu çamurdu Fatsa’nın. Yolları ve kanalizasyonları yoktu, her yer sivrisinek doluydu ve halk hastalıktan kırılıyordu. Belediye çalışanları paralarını alamıyorlardı. Yağ, şeker, sigara gibi ürünler karaborsa satılıyordu. Kumar, alkol, rüşvet, kaçak elektrik ve su almış başını gitmişti.

NELER YAPTI?

Fikri Sönmez’in belediye başkanlığına seçilmesinden önce Fatsa’nın en büyük sorunlarından biri çamurlu yollarıydı. Kanalizasyon yetersizliğinden ötürü her yer haşere ve mikropla dolu olduğundan halk hastalıktan kırılmaya başlamıştı. Bütün bunlar olurken belediye çalışanları paralarını alamıyor; halk ise ne şekere ne yağa ne sigaraya ulaşabiliyordu. Kumar, rüşvet, yolsuzluk şehre hakim olmuş; tüm düzen darmadağın haldeydi.

ÇAMURA SON KAMPANYASI BAŞLATTI

Komitelerde belediye faaliyetlerinden başka içki, kumar sorunları, kadının evde gördüğü şiddet gibi diğer konular da ele alınmaya başlanmıştı. Bu komitelerin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan biri “Çamura Son” kampanyası idi. Çamurlu yollar artık olmayacaktı. Terzi Fikri, yönetime geçtiği ilk günden itibaren canla başla Fatsa için çalışmaya başlamıştı.

Kampanyanın ardından bir de Fatsa Halk Şenliği düzenlenir. İlçe kısa bir süre içinde sosyalist solun simgesi olurken sağcı basın organları ve politikacılar tarafından da eleştirilere hedef oldu.

Rüşvet ve karaborsanın üzerine giden Terzi Fikri, tüm borçları kapattıktan sonra çalışanların ücretlerini de düzenli ödemeye başlamıştı. Bütün bunları da 8 ay gibi kısa bir sürede yapmıştı.

DEMİREL: ÇORUM’U BIRAKIN FATSA’YA BAKIN

Fatsa’da bunlar yaşanırekn Çorum’da Alevilere yönelik bir katliam yaşandı. Ve dönemin başbakanı Süleyman Demirel, toplumsal gerilimi yükseltecek bir cümle kurmuştu: “Çorum’u bırakın, Fatsa’ya bakın.”

11 Temmuz 1980’de ilçeye “‘nokta operasyonu’” diye tabir edilen bir askeri operasyon düzenlendi. Operasyon bizzat Kenan Evren tarafından yönetilmişti. 11 Temmuz günü gözaltına alınan Fikri Sönmez 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Can Yücel’in Terzi Fikri için yazdığı şiir:

Terzi Fikri öyle bir giysi dikti ki Fatsa’ya
O Gürcü öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla
Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar
Kimseler çıkaramaz Fatsa’nın sırtından!
Emek hakkının sımsıcak çıplaklığını

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!