ATİNA – 1967-74 askeri diktatörlüğü sırasında Yunanistan’ın içinde bulunduğu kötü duruma ilişkin küresel farkındalığı artırmada etkili olan Yunan usta besteci ve siyasi aktivist Mikis Theodorakis 96 yaşında aramızdan ayrıldı.
Mikis Theodorakis kimdir?
Michael “Mikis” Theodorakis 1925’te Yunanistan’da doğdu. Binden fazla şarkı yazan Theodorakis, besteci, aktivist, siyasetçi kimlikleriyle dünya çapında tanındı. Zorba (1964), Z (1969) ve Serpico (1973) filmleri için bestelediği müzikleri küresel çapta dinlendi.
“Holokost hakkında yazılan en güzel müzik eseri” olarak nitelendirilen “Mauthausen’in Ballad’ı” olarak da bilinen “Mauthausen Üçlemesi” önemli görülen eserlerinden biridir. Theodorakis, Yunanistan’ın en tanınmış yaşayan bestecisi olarak görülmektedir. Theodorakis, Lenin Barış Ödülü’nün de sahibidir.
Siyasi olarak, Yunanistan Komünist Partisi ile ilişkili olduğu bilinen Theodorakis, 1981-1990 yılları arasında bu partiden milletvekilliği de yaptı. Bununla birlikte, 1989’da ülkenin, Andreas Papandreu hükûmetinin sayısız skandalından dolayı oluşan siyasal krizden çıkabilmesi için, merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi’nin içinde bağımsız bir aday olarak bir süre çalıştı ve muhafazakârlar, sosyalistler ve solcular arasında büyük bir koalisyon kurmaya yardımcı oldu. 1990’da yeniden parlamentoya seçildi, Constantine Mitsotakis yönetimindeki ülkede hükûmet bakanı oldu. Bu süreçte uyuşturucu ve terörle mücadele çalışmaları yürütürken kültür, eğitim ve Yunanistan-Türkiye arasındaki ilişkileri iyileştirmek için de çalıştı.
Özel yaşamı
29 Temmuz 1925’te Yunanistan’ın Sakız Adası’nda, Giritli avukat bir baba ve Çeşmeli Yunan bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Çok küçük yaşlarda müziğin büyüsüne kapılan Mikis, henüz hiçbir müzik eğitimi almadan çocuk yaşta kendi kendisine şarkı yazmaya çalıştı. İlk müzik derslerini Pirgos ve Patra’da aldıktan sonra, kurduğu bir koro ile birlikte Bizans dinsel müzikleriyle ilk konserlerini verdiğinde henüz 17 yaşındaydı.
İtalya’nın Yunanistan’a savaş açmasıyla birlikte Theodorakis de 17 yaşında direniş hareketine katıldı. Esir düşen Theodorakis bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak Yunanistan’ın Naziler tarafından işgal edilmesiyle birlikte yeniden direnişçilerin saflarına katıldı. Tekrar esir düşen Mikis, yoğun işkencelere maruz kaldı ve ardından ölüm cezasına çarptırıldı. Cezası infaz edilmek üzere kurşuna dizilen Mikis büyük bir tesadüf sonucu ölmedi. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra başlayan Yunan iç savaşı boyunca (1946-1952 arası) yine birçok kez hapse girip çıktı ve bu dönemin sonunda ülkeden sürgün edildi. Paris’e giden Mikis burada burslu olarak müzik eğitimine devam etti.