Sağlık Emekçileri Grev Kararı Aldı

Grev kararı alan sağlık meslek örgütleri hayatlarına mal olan sorunları haykırmalarına rağmen iktidarın görmediğini kaydetti.

featured

ANKARA – Sağlık meslek örgütleri, sağlık emekçilerinin özlük haklarının iyileştirilmesini içeren yasal düzenlemenin Meclis gündeminden çekilmesine karşı 15 Aralık’ta grev yapma kararı aldı. Greve ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası’ndan (Genel Sağlık-İŞ) temsilciler katıldı.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, koronavirüs salgınının, mevcut sağlık sistemini, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını belirterek, “Halkın sağlığını tehlikeye atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri, iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya yönelik politikalara gelince hiçbir sınır tanımamış; salgın döneminde dahi bu anlayışından vazgeçmemiştir. Yüzlerce insanımız, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sistemlerinin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmektedirler” dedi.

‘SORUNLAR YAŞAMIMIZA MAL OLUYOR’

Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların pandemiyle birlikte daha görünür olduğunu ve hekimlere ilişkin Meclis’e sunulan tasarının geri çekildiğini hatırlatan Bulut, “Artık yaşamımıza bile mal olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir. Yaşanan sorunları ne yazık ki pandemi döneminde çok daha belirgin olan salgını değil algıyı yönetmeye çalışarak, kendisini bir şeyler yapıyormuş gibi göstermeye çalışarak, yok saymaktadır. Bunun en son örneği de hekimlerin, sağlık çalışanlarının artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüş; açlık sınırına kadar gerilemiş gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapacağı iddiasıyla getirdikleri yasa tasarısıdır. Ancak yasa tasarısı Meclis’e getirildiği gibi hızla geri çekilmiştir. Daha önce Meclis’te bütün partilerin oybirliğiyle getirilen düzenleme, 11 Aralık tarihinde bir kez daha komisyona getirilmiş ve iç tüzüğe aykırı olarak komisyon başkanının imzasıyla geri çekilmiştir” şeklinde konuştu.

Sağlık alanında çalışan emekçilerin sürekli ağır iş yükü altında olduğunu buna rağmen uygun koşullar ve yeterli ücret alamadıklarını ifade eden Bulut, “Sağlık, ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yapılan işin niteliği, riski, eğitim düzeyi ve yoksulluk sınırı gibi daha birçok kriter ele alındığında yapılan düzenlemenin bile yetersiz olduğunu ifade ettik. Yapılan düzenleme ile hekim ücretleri yoksulluk sınırına bile ulaşamamaktadır. İktidara belirtmek isteriz ki emekli hekimlere vereceğiniz ücret yüksek değildir; çalışanlara verdiğiniz ücret düşüktür. Sağlık ekip işidir; ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir” şeklinde vurguladı.

‘BAKANLIK İSTİFA ETMELİ’

Sağlık Bakanlığının sorumluluklarını yerine getirmediğini belirten Bulut, “Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır ve maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenmemize rağmen ne yazık ki yine sessiz kalmış ve halen de kalmaktadır. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan bakan görevini bir kez daha yapmamıştır: İstifa bizlere vereceği en iyi cevap halini almıştır” ifadelerini kullandı.

‘GREV İLE UYARMAK ZORUNDAYIZ’

Grev kararı almak zorunda kaldıklarını belirten Bulut, “Toplumun sağlık hakkına, bizlerin emeğine göz dikmiş iktidarı grev ile uyarmaktan başka bizlere çare kalmamıştır. Her grev etkinliğinde olduğu gibi acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak; Covid-19 veya Covid-19 şüphesi ile başvuranların poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek; diğer hastalarımıza nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecektir” dedi.

‘TALEPLERİMİZ İÇİN GREV KARARI ALDIK’

Bulut, basın toplantısında grev kararını almalarının nedenlerini şu şekilde ifade etti, “Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir. Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir. Güvencesiz, gerçek dışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir. Şiddete karşı etkili yasa, güvenli iş yerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir. covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması içindir, ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi; ek göstergelerin 3 bin 600’den 7 bin 200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir.” (etha)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!