ANKARA – Onbinlerce insanın hayatını kaybettiği, kentlerin yerle bir olduğu Maraş merkezli depremlerin ardından, dün akşam Antakya’da art arda yüksek şiddette yeni depremler yaşandı; binalar yıkıldı. Şu ana kadar 6 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Uzmanlar geçmiş yılların deneyimi ve iktidarın politikaları nedeniyle deprem bölgelerinde yerleşim alanlarının doğru tespit edilmesi ve depreme dayanıklı konutların inşa edilmesi konusunda uyarılarını sürdürüyor.
AKP-MHP iktidarı, enkazlar kaldırılmamış, enkazlar altında yaşamını yitiren insanlar çıkarılmamış ve depremler devam ediyor olmasına rağmen bu uyarılara kulak tıkayarak rant peşine düştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hala depremlerin sürdüğü bölgede mart ayında inşaatların başlanacağını duyururken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlar için ilk ihalenin yarın yapılacağını açıkladı. Ancak TOKİ tarafından herhangi bir ihale açılmadığı ortaya çıktı. Hükümetin ilana çıkarmadan davetiyeli pazarlık usulü ile kendi belirlediği şirketleri davet ettiği açığa çıktı.
‘DAVET USULÜNDE YANDAŞLARINI ÇAĞIRIYORLAR’
ETHA’ya konuşan bir şirket çalışanı, “afet” dönemlerinde işin hemen yapılması adı altında davetiyeli pazarlık usulü ihale yönteminin uygulandığını bugün de bu yöntemin kullanıldığını söyledi. Elazığ başta olmak üzere daha önceki depremlerde de benzer bir sürecin işletildiğini hatırlatarak, TOKİ’nin davet ettiği şirketler dışındaki şirketlerin ihaleye katılamadığını vurguladı. Bu şirketleri iktidarın belirlediğini ve çağırdığını da aktararak, firmaların önceki işlerine ya da iktidara yakınlığına göre seçildiğini kaydetti. Tekliflerin yüksek tutulacağı, maliyetlerin artacağı bilgilerini de paylaşarak, malzeme tedariki sorununa işaret etti.
‘BİR YIL İÇİNDE BİNALAR TESLİM EDİLEMEZ’
Bu kadar büyük bir yıkımın yaşandığı deprem bölgesinde bina yapımının oldukça sıkıntılı ve zor olduğunu kaydederek, “Malzeme tedariki sorununun yanı sıra kalıpçı, demirci bulunması sorunu da yaşanacaktır. Açıklandığı gibi bir yıl içinde de teslim edilmesi oldukça zor” diye ekledi.
Bakan ihalenin yarın yapılacağını açıklarken, davetiyeli pazarlık usulüyle bugün “Kilis ili merkez ilçesi Deveciler Mah. 2. etap 645 adet konut, 4 adet dükkan ve 1 adet cami inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi” ile “Gaziantep ili Nurdağı ilçesi Bademli Mah. 456 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi” için ilk teklifler alındı. İkinci tekliflerin ise bugün ya da yarın alınması bekleniyor.
TMMOB: SEÇİLECEK ALANLARIN İKLİM ÖZELLİKLERİ DİKKATE ALINMALI
Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odalar da, deprem bölgelerinde bütüncül bir afet önleme politikası içinde çalışmaların yapılması uyarısında bulunmuştu. Seçilecek alanların; iklim özellikleri dikkate alınarak; jeolojik ve hidrolojik kökenli afetler ile meteorolojik kökenli afetlere uğrama riski bulunan alanlardan uzak olması gerektiğine işaret eden TMMOB, çalışmalara muhakkak meslek odalarının katkı sunması gerektiğini belirtmişti.
Deprem bölgelerinde yıkılan binaların inşaat prosedürüne aykırı olduğu ortaya çıkarken, TMMOB tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına sebebiyet verecek düzenlemelerin yapılmaması gerektiği konusunda uyarmıştı.
GÖRÜR: DEPREM BÖLGESİNDE MİKRO-BÖLGELEME ÇALIŞMASI YAPILMALI
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de deprem bölgesinin tümünde mikro-bölgeleme çalışması yapmadan yerleşim alanları için yer seçilmemesi ve inşaata başlanmaması için uyarmıştı.(ETHA)