İSTANBUL – Neredeyse hepsi önlenebilir iş cinayetlerinde işçiler sermaye düzenin ve sermayenin kâr hırsının kurbanı olmaya devam ediyor. Günde ortalama 4 ilâ 5 işçi iş cinayetlerinde katlediliyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre nisan ayında en az 152 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 8’inin çocuk işçi olduğu belirtilen raporda, 2025 yılının ilk dört ayında iş cinayeti sayısının 611’e ulaştığı vurgulandı.
İSİG Meclisinin verilerine göre, nisan ayında en az 152, yılın ilk dört ayında en az 611 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Nisan ayında inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim/sinema ve metal iş kollarındaki ölümler ilk sıralarda yer aldığın belirtilen raporda, iş cinayetlerine sektörel olarak bakıldığında ise sanayide 49 işçi, hizmette 37 işçi, inşaatta 35 işçi ve tarımda 31 işçinin hayatını kaybettiğinin altı çizildi.
Tarımda orman işçileri, sanayide ve inşaatta kayıt dışı çalışanlar, uzun yol şoförleri; yatay kesen olarak güvencesiz çalışanlar en çok iş cinayetlerinde ölen işçiler oldu.

İnşaatlardaki yüksekten düşmeler, iş kolundaki ölümlerin yüzde 33’ünü, trafik kazası taşımacılık iş kolundaki ölümlerin yüzde 90’ını, ezilmeler tarımdaki ölümlerin yüzde 48’ini oluştururken, kalp krizi/beyin kanaması nedenli ölümler hemen hemen her sektörde meydana geldi.
8’i çocuk, 4’ü kadın, 7’si mülteci işçi
Rapora göre nisan ayında 8 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ölen çocukların ikisi tarım, ikisi inşaat, biri maden, biri enerji, biri genel işler ve biri konaklama iş kollarında çalışıyordu.
İş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü kadın işçiydi. Kadınlar tarım, tekstil ve genel işler iş kollarında çalışıyordu.
Nisan ayında 3’ü Afganistanlı, 2’si Suriyeli, 1’i İranlı, 1’i Türkmenistanlı olmak üzere 7 mülteci işçi hayatını kaybetti.
Ölen işçilerin 6’sı (yüzde 3,94) sendika üyesi, 146’sı (yüzde 96,06) sendikasızdı.
Çocuk yoksulluğu daha fazla çocuğu çalışma hayatına itiyor
Çalışan kayıtlı çocuk sayısının 1 milyon 372 bin olduğunu belirten rapor, 15-17 yaş grubundaki yaklaşık her dört çocuktan birinin çalışma hayatında olduğunu, yaz aylarında okulların kapanması ve mevsimlik işlerde çalışmayla birlikte çalışan çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığını vurguladı.
Emek yoğun sektörlerin ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla daha fazla çocuğun yoksulluğa itildiğini, eğitimden koparıldığını ve işçileştiğini ifade eden raporda “Yasal düzenlemelerle aday çıraklık yaşının 11-12’ye düşürülmesi, mesleki eğitim merkezlerinin (MESEM) yaygınlaştırılması, çocuk çalıştıran iş yerlerine finansman desteği gibi pek çok uygulamayla birlikte çocuk işçi sayısı da artıyor. Son 12 yılda en az 764 çocuk iş cinayeti gerçekleşti. Üstelik ölen çocuk işçilerin yaklaşık üçte biri 15 yaşının altındadır. 4 yaşında 5 çocuk, 5 yaşında 6 çocuk, 6 yaşında 5 çocuk çalışırken hayatını kaybetti” ifadeleri yer aldı.