KOCAELİ – Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN), Migros’un Kocaeli Şekerpınar’daki deposunda işçilere 21 Aralık’ta COVID-19 testi yapıldığını, en az 80 işçinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.
Konuyla ilgili Gazete Rüzgârlı’ya açıklama yapan DGD-SEN Örgütlenme Uzmanı Neslihan Acar, buradaki işçilerin çalışma koşullarına dikkat çekerek, işçilerin mola alanlarının olmadığını, bu yüzden işçilerin küçük bir yemekhanede molaya çıktıklarını, 600’e yakın işçinin yan yana molalara zorlandığını ifade etti.
Gazete Rüzgârlı’ da yer alan habere göre: Acar, depoda çalışan işçilere herhangi koruyucu bir ekipman verilmediğini, bu sebeple virüsün tüm depoya yayılmış olabileceğini söyledi. Belirti göstermeyen işçilerin çalıştırılmaya devam edildiğini belirten Acar, temaslı işçilerin de çalışmaya zorlandığını ifade etti.
“İşçiler ya kendi imkanlarıyla ya da servislerle üst üste hastaneye gittiler”
İşçilere test yapılması için işverenin özel bir hastaneyle anlaştığını belirten Acar, doktorların testi pozitif çıkan işçileri hastaneye yönlendirmekle yetindiklerini söyledi. Doktorların sürüntü sonuçlarının yüzde 50 hatalı olabileceğini ifade ettiğini bu sebeple testi pozitif çıkan işçileri hastaneye yönlendirdiğini aktaran Acar, hastaneye gitmek zorunda olan işçilerin hastaneye ya kendi imkanlarıyla ya da işverenin ayarladığı servislerle üst üste gittiklerini kaydetti.
“Patron işçilere daha az COVID-19 vakası olduğunu söyledi”
Migros Şekerpınarı deposu işvereninin belirti göstermeyen işçileri çalıştırmak istemesi nedeniyle pozitif çıkan 52 vakayı işçilere 13 olarak söylediğini belirten Acar, Sendika olarak karantinada olan 52 işçinin bilgisine sahip olduklarını ama patronun işçilere yaptığı açıklamada bu sayıyı 13 olarak açıkladığını ifade etti. Tam olarak kaç işçinin pozitif olduğunu tespit edemediklerini söyleyen Acar, en az 80 işçinin pozitif olduğunu saptadıklarını açıkladı. Hastalığın yayılım hızına dikkat çeken Acar, 600 kişinin çalıştığı bir yerde 3 kişinin bile COVID-19 olmasının büyük bir tehlike olduğunu belirterek deponun 2 hafta kapanması gerektiğini ifade etti.
“İşçilere ücretli izin, depoda hijyen koşullarının sağlanması ve ücretsiz izinlerin kaldırılmasını istiyoruz”
Sendika’nın taleplerini açıklayan Acar, sendikaya üye oldukları için ücretsiz izne gönderilen işçilerin işlerine geri dönmesini, depoda hijyen koşullarının sağlanmasını, deponun kapatılarak işçilere ücretli izin verilmesini istediklerini söyledi. Daha önce Sendika’ya üye olan 30 işçinin ücretsiz izne gönderildiğini ancak işverenin daha sonra “Sadece sendikalı işçileri izne göndermiyoruz” mesajı vermek için Sendika’ya üye olmayan 20 işçiye daha ücretsiz izin verdiğini belirten Acar, ücretsiz izinlerin kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti. Acar Sendika’nın diğer talepleri arasında depodaki hijyen koşullarının sağlanması, 6 saatlik çalışma vardiyalarının oluşturulması ve vardiya sisteminin azaltılması olduğunu söyledi.
Depo yönetiminin Sendika’nın görüşme taleplerine herhangi bir dönüş yapmadığını ifade eden Acar, depo yönetiminin görüşme taleplerine cevap vermemesi üzerine genel merkez ile görüşmek istediklerini fakat patronun polis aracılığıyla görüşmek istemediğini ve Sendika’yı tanımadığını söylediğini ifade etti.