MERSİN – Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) bünyesinde faaliyet gösteren taşeron firma Özgüneş Taşımacılık Forklift Hizmetleri Tic. Ve San. Ltd. Şti., sendikalaşma sürecindeki işçilere yönelik toplu işten çıkarma gerçekleştirdi. 180’den fazla işçi, 31 Aralık 2025 tarihinde sözlü bildirimle işten çıkarıldı ve liman girişleri engellendi.
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Mersin Şubesi, işten çıkarmaların doğrudan sendika üyeliğiyle bağlantılı olduğunu belirterek, MIP ve Özgüneş Taşımacılık yönetimini “anayasal sendikalaşma hakkına saygı göstermemekle” suçladı. Sendika yetkilileri, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde 28 madde üzerinde anlaşma sağlanmışken, taşeron firmanın ihale gerekçesini öne sürerek işçileri kapı önüne koyduğunu ifade etti.
TÜMTİS Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan, MIP önünde yapılan basın açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Özgüneş Taşımacılık işvereni, üyelerimize sözlü olarak artık limanda olmayacağını söyleyerek limandan ayrılmıştır. İşçilerin anayasal hakkına saygı göstermeyen Özgüneş ve MIP işverenleri, yıllardır limana emek vermiş sendika üyesi 120’den fazla işçiyi işten çıkarmıştır. Yaşanan hukuksuzluktan bir an önce geri adım atılmasını talep ediyoruz.”
Sendika, Çalışma Bakanlığı’nın Ekim 2025’te verdiği TİS yetki belgesine rağmen patronun itirazlarını sürdürdüğünü ve işten çıkarmaları bu süreçte gerçekleştirdiğini belirtti. İşçiler ve sendika temsilcileri, işten atılanların geri alınması için eylemlerini sürdüreceklerini, konuyu uluslararası platformlarda da teşhir edeceklerini duyurdu.
MIP, PSA International, Akfen Holding ve IFM Investors ortaklığında işletilen Türkiye’nin en büyük limanı konumunda. Liman, son yıllarda East Med Hub 2 (EMH2) genişleme projesiyle kapasitesini artırırken, işçi tarafında sendikalaşma çabaları sıkça engellemelerle karşılaşıyor.














































