1. Haberler
  2. Güncel
  3. Kilisede Buluşma: Veli Küçük, Cihat Yaycı ve Eski Bakan Namık Kemal Zeybek..

Kilisede Buluşma: Veli Küçük, Cihat Yaycı ve Eski Bakan Namık Kemal Zeybek..

Karaköy'deki Türk Ortodoks Patrikhanesi'nde patrik Ümit Erenerol'un yönettiği ayine ilginç isimler katıldı: Emekli general Veli Küçük, emekli amiral Cihat Yaycı, deprem profesörü Ahmet Ercan ve eski bakan Namık Kemal Zeybek.

featured

İSTANBUL – Türk Ortodoks Patrikhanesi, Paskalya Bayramı için İstanbul Karaköy’deki Merkez Meryem Ana Kilisesi’nde ayin düzenledi.

Serbestiyet’in haberine göre; Türkçe ilahi ve duaların okunduğu ayine emekli Tümamiral Cihat Yaycı, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Prof. Ahmet Ercan ve Ata Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek de katıldı.

1992 YILINDA KURULDU

Ayini Türk Ortodoks Patriği Ümit Erenerol yönetti. Ümit Erenerol, 1922 yılında patrikhaneyi kuran Zeki (Eftim) Erenerol’un torunu. 1965’te ölen Eftim Erenerol’un yerine oğlu Turgut Erenerol 2. Eftim olarak geçti. Turgut Erenerol’un ölümünden sonra da Selçuk Erenerol üçüncü Türk Ortodoks Patriği seçildi. 2002’de Selçuk Erenerol’un ölümünden sonra da bu göreve Selçuk Erenerol’un oğlu Paşa Erenerol getirildi. Sevgi Erenerol, amcası Turgut Erenerol’un 1991’de ölümü üzerine patrikhanenin basın ve halkla ilişkiler sorumlusu.

Adı Ergenekon davaları sırasında, bu kilisede yapılan buluşmalarla anılan tutuklanan Sevgi Erenerol ile duyulan Türk Ortodoks Patrikhanesi, Rum Patrikhanesi’ne karşı 1921’de Ankara Hükümeti tarafından kurulmuş bir devlet girişimi.

PATRİKHANE’NİN TARİHİ

Prof. Elçin Macar’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan “İstanbul Rum Patrikhanesi” kitabında Türk Ortodoks Patrikhanesi’ni şöyle anlatmıştı:

“Ankara Hükümeti, Anadolu Hıristiyanları için bir kilise kurma planını, Anadolu’nun işgali sürerken, 1921’de bir bakanlar kurulu kararı ile gerçekleştirmeye başlar. 1922’de Kayseri’de, Papa Efthim önderliğinde ‘Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi’ kurulur. Ancak bu kilisenin cemaatini oluşturması beklenen Kapadokya Ortodokslarının mübadelesi kararının alınmasıyla, proje çöker. Fernau bu kararı, Rum Patrikhanesi’nin İstanbul’da kalacağının anlaşılmasına bağlar. Türkiye böylece, kalacağı anlaşılan Patrikhane’nin Anadolu’da hiçbir etkisinin kalmamasını sağlamayı amaçlar.

1924 tarihli bir kararname ile Papa Efthim ve ailesinin mübadele edilmeyip, İstanbul’a yerleşmesine izin verilmesi kararlaştırılır. Yalnız kız kardeşi onunla kalır, diğer iki kız kardeşi ve bir erkek kardeşi, Selanik yakınlarında Pellas vilayetinin Arides kasabasına yerleşirler.

Efthim, Patrikhane ile arası kötü olan Galata Rum cemaatinin ileri gelenlerinin de teşvikiyle, Galata’daki Panayia Kilisesi’ne yerleşir. Burayı ‘Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin merkezi, kendisini de patrik ilan eder. 1965 yılındaki kriz sırasında oğulları Turgut ve Selçuk Erenerol, Galata’daki Ayios İoannis ve Ayios Nikolaos kiliselerine de el koyacaklar, böylece yönettikleri kilise sayısı üç olacaktır.

Papa Efthim’in ölümü üzerine 1968’de yerine büyük oğlu Turgut, onun 1991’deki ölümü üzerine de küçük oğlu Selçuk Erenerol geçer. Selçuk Erenerol’un 2002’deki ölümünden beri yerinde oğlu Paşa Erenerol bulunmaktadır. Papa Efthim döneminden beri cemaati bulunmayan bu kilise, hiçbir kilise tarafından tanınmamış, Türkiye’nin Rum Patrikhanesi’ne yönelik olarak elinin altında bulundurduğu bir denge aracı işlevi taşımıştır.

Bu kilise, hiçbir zaman Ortodoks bir kilise örgütlenmesinin sahip olması gereken asgari koşullara sahip olmamıştır. Örneğin Ortodoks ilahiyatına göre episkoposların ilahiyat eğitimi almak zorunda olmalarına rağmen, ne Papa Efthim ne de oğulları bu eğitimi almışlardır. Bir diğer zorunluluk, patriği dinadamlarından oluşan bir Kutsal Meclis’in seçmesidir ki bu da bu kilisede hiç gerçekleşmemiştir. Bir diğer koşul olan episkoposların evlenmeme geleneğine, ne Papa Efthim ne de oğulları uymuştur.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!