DİYARBAKIR – Sayıştay Başkanlığı’nın, yapılan müfettiş incelemesi sonucunda hazırlanan “2019 Yılı Diyarbakır Sur Belediyesi Sayıştay Denetim Raporu” yayımlandı. Raporda, belediyenin vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş borçlarının 85 milyon TL eksik gösterildiği bilgisi yer aldı. Rapora göre, toplam 13 milyon TL değerindeki ihaleler ise pazarlık usulüyle yapıldı.
85 MİLYON TL EKSİK BORÇ
Raporda, vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının mali tablolarda eksik tutarlarla yer aldığı belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerinden alınan resmi yazılar doğrultusunda 31.12.2019 tarihi itibariyle Belediyenin toplam 125 milyon 736 bin TL’lik ödenmeyen ve yapılandırılan borcu bulunduğu kaydedildi. Bu nedenle kurumun mali tablolarında “Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler” ile “Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar Hesapları”nın toplam 125 milyon 736 bin TL olması gerekirken, 39 milyon 958 bin TL gösterildiği, dolayısıyla ilgili hesapların 85 milyon 778 bin TL eksik kaydedildiği ifade edildi. Raporda, “Mali tablolarının kuruma ait borçların gerçek durumunu tam ve güvenilir şekilde ortaya koyması adına gerekli çalışmaların yapılıp, eksik tutarların vadelerine göre ayrıştırılması ve ilgili hesaplara girişlerinin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır” denildi.
13 MİLYON PAZARLIK USULÜ İHALE
Raporda, ayrıca Kamu İhale Kanunu’nun 21/(b) Maddesindeki şartlar gözetilmeden pazarlık usulüyle ihaleler yapılması da kaydedildi.4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinde yer alan satın alma usullerinden pazarlık usulü ve türlerinin açıklandığına işaret edilen raporda, bu şartların yerine getirilmediği, 13 milyon 285 bin TL değerindeki ihalelerin pazarlık usulüyle yapıldığı belirtildi. Pazarlık usulüyle yapılan bu ihaleler ise şunlar oldu: “Muhtelif Mahalle Yolları Asfalt Sathi Kaplama Yapım İşi 9 milyon 728 bin TL, Kilitli Parke Taşı ve Bordur Yapım İşi 3 milyon 3 bin TL, Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Araç Kiralama İşi 700 bin TL, Liselere Giriş Sınavı ve Üniversite Sınavlarına Hazırlık Seti Alımı 350 bin TL, Okul Öncesi Eğitim Malzemeleri Alımı 177 bin TL, Çimento, Plastik Boya, Fayans, Kalekim ve Derz Dolgu Alımı İşi 395 bin TL, Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak Üzere Sürücülü ve Sürücüsüz Araç Kiralanması İşi 870 bin TL, Taziye Evlerine Ahşap Sedir ve Ahşap Sehpa Alımı İşi 937 bin TL, Temel Takviyeli Çift Kat Emülsiyonlu Sathi Kaplama Asfalt Yapım İşi 2 milyon 125 bin TL.” Yapılan incelemede, bu ihalelere konu olan hizmet alımları ve yapım işlerinin “işin aciliyeti”, “idarenin önceden öngöremediği durumların ortaya çıkmış olması” gibi ayrı ayrı gerekçelerle anılan kanunun 21’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (b) bendi kapsamında pazarlık usulüyle ihale edilmesi gerektiği üzerinde durulan raporda, “Oysaki belirtilen iki şartın bir arada varlığı halinde bu usulün uygulanması mümkün olabilecektir” denildi.
OTELLERDEN EKSİK EMLAK VERGİSİ ALINDI
Raporda, kentte otel binalarına ait emlak vergisi tahakkukuna esas ilk matrah hesaplanırken oteller için belirlenen 1. sınıf betonarme inşaat maliyet bedeli yerine ticarethane/işyeri için belirlenen inşaat maliyet bedelinin dikkate alındığı ve böylece eksik emlak vergisi tahsilatı yapıldığı tespitine de yer verildi.
PERSONEL GİDERİNDE SINIR AŞILDI
Yine şirket personeli dahil personel giderlerinin mevzuatta belirlenen sınırı aştığı belirtilen raporda, Belediyenin 2019 yılı şirket personeli de dahil toplam personel giderlerinin yüzde 40’lık yasal sınırı aştığı ifade edildi. Bu nedenle cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderlerinin bu oranın altına ininceye kadar İçişleri Bakanlığından izin almadıkça Belediye şirketine yeni personel alımı yapılmaması gerektiği vurgulandı. (MA)