1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran’da Protestolar Sırasında Gözaltına Alınan 25 Kadının Akıbeti Hâlâ Bilinmiyor

İran’da Protestolar Sırasında Gözaltına Alınan 25 Kadının Akıbeti Hâlâ Bilinmiyor

İran ve Rojhilat (Doğu Kürdistan) bölgelerinde rejim karşıtı büyük çaplı protestolar sırasında güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan 25 kadının üzerinden günler geçmesine rağmen akıbetleri hâlâ netleşmedi. Aileler ve insan hakları örgütleri, kadınların işkenceye maruz kalma, tecavüz ve hatta infaz riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek acil bilgi talep ediyor. Rejimin sessizliği, endişeleri daha da artırıyor.

featured
service
0
Paylaş

İSTANBUL – İran genelinde ve özellikle Rojhilat (Doğu Kürdistan) kentlerinde son haftalarda rejim karşıtı eylemler yeniden yoğunlaştı. Sokaklara dökülen binlerce kişi, ekonomik kriz, kadın hakları ihlalleri, Molla rejimi ve zorunlu başörtüsü yasasına karşı sloganlar attı. Bu protestolar sırasında İran güvenlik güçleri ve Devrim Muhafızları’nın çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

İnsan hakları savunucuları ve Kürt sivil toplum kuruluşlarının paylaştığı bilgilere göre, gözaltına alınan kişiler arasında en az 25 kadın bulunuyor. Bu kadınların isimleri, yaşları ve nerelerden alındıkları kısmen tespit edilmiş olsa da, ailelerine herhangi bir resmi bilgi verilmediği, telefonla görüşme ve avukat hakkının tanınmadığı vurgulanıyor. Gözaltı merkezlerinin neresi olduğu, kadınların hangi koşullarda tutulduğu konusunda da resmi makamlardan açıklama gelmedi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü ve İran İnsan Hakları Belg Merkezi gibi kuruluşlar, “Gözaltındaki kadınların hayatı ciddi tehlike altında. Geçmişteki benzer vakalarda işkence, cinsel şiddet ve yargısız infazlar yaşandı. Rejim, sessiz kalarak korku salmayı amaçlıyor” uyarısında bulundu. Aileler, çocukları ve eşlerinin serbest bırakılması için Tahran ve Mahabad başta olmak üzere çeşitli kentlerde eylem yapmaya çalışıyor.

Protestoların fitilini ateşleyen olaylar arasında zorunlu başörtüsü yasasının daha sert uygulanması, ekonomik çöküş ve Kürt bölgelerindeki baskı politikaları yer alıyor. İran rejimi ise eylemleri “dış mihrakların kışkırtması” olarak nitelendirerek sert müdahaleye devam ediyor.

Uluslararası toplumdan gelen çağrılara rağmen İran makamları henüz herhangi bir açıklama yapmadı. İnsan hakları örgütleri, BM ve Avrupa Birliği’ni acil müdahaleye davet ederken, gözaltındaki 25 kadının sağlıklı ve güvenli bir şekilde ailelerine teslim edilmesi talebi giderek yükseliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Akşam Kapanışı 16 Şubat 2026 akşam Haber Bülteni
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com