İkizdere’de Taş Ocağı için En Az 32 Bin Ağaç Kesilecek

İkizdere Dernekler Federasyonu, kentte tepkilere neden olan taş ocağı için en az 32 bin ağacın kesileceğini ve kullanılacak dinamitlerin heyelan riskinin arttıracağı belirtti.

featured

RİZE – İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF), Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılmak istenen taş ocağına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Trabzon 11’inci Bölge Müdürlüğü’nün İşkencedere Vadisi’ndeki taş ocağı için ruhsat verdiği anımsatılan açıklamada, köylülerin bu duruma karşı verdiği mücadeleye dikkat çekildi. Açıklamada, “Yaklaşık bir buçuk yıldır bu haksızlıkları anlatmak ve taş ocağı için alınan bu yanlış kararlardan geri dönülmesini sağlamak için devlet görevlerimizle ve bürokratlarımızla görüşülmek istenmesine rağmen böyle bir kabul gerçekleşmedi” denildi.

YAZICI’YA YALANLAMA

Açıklamada, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın bölge ziyareti sırasında kullandığı “Burada çok özel bir taş olduğu kanısına varıldı. Böyle taş yalnız İkizdere’deki bu vadide var” ifadelerine tepki gösterildi. Açıklamada, “Bazaltlar diğer birçok kaya türüne göre çok hızlı şekilde ayrışırlar, havada hızlıca oksitlenir, kayayı içinde bulunan demiroksit nedeniyle kahverengiden kırmızı renge dönüştürür. Ayrıca kimyasal ayrışma nedeniyle içeriğinde bulunan kalsiyum, sodyum ve magnezyum gibi suda çözünür katyonları serbest bırakır. Dünya’daki en yaygın volkanik kaya türüdür. Türkiye’de de yoğun olarak bulunan bazalt Karadeniz bölgesinde yoğun olarak bulunur” ifadelerine yer verildi.

AĞAÇ KATLİAMI

Açıklamada, taş ocağının yaracağı tahribata da değinilerek, “Şimşirlik Köyü sınırları içindeki ocak 35 yıl, Cevizlik Köyü ve Gürdere sınırları içindeki mermer ocağı 75 yıl, Cevizlik Bazalt Taş Ocağı ise 4 yıl boyunca devam edecek. Üç taş ocağının kapladığı alan yaklaşık 320 hektar. Bir hesap yaparsak ve iyimser rakamlarla mesela dört metrekarede bir ağaç olsa 750 bin ağaçtan, daha da iyimser olsak ve 10 metrekare de bir ağaç olsa 324 bin ağaçtan, süper iyimser olsak ve Karadeniz gibi yerde 100 metrekarede bir ağaç olsa desek 32 bin ağaçtan bahsetmekteyiz” diye kaydedildi.

OCAĞIN ZARARLARI

Ocak çalışmalarında tarım arazilerinin kaybolacağı, ağır iş makinelerinin gürültüye neden olacağı, dinamitlerin çevreye zarar vereceği ve yolların bozulacağı ifade edilerek, devamla şu ifadelere yer verildi: “Patlatmaların yaratacağı hasarlar, ortalama eğimlerin yüzde 70’ler de olduğu bu bölgede yaratacağı heyelanlar gözden kaçırılmaya çalışılmaktadır. Son yıllarda Türkiye’nin en önemli çevre sorunlarının başında gelen taş ocaklarının yeraltı suları, tarım ve yaşam alanlarına verdiği zararları ele alan kapsamlı rapor hazırlandı. Rapora göre Türkiye genelinde sayıları on binlerle ifade edilen açık taş ocağı işletmeciliği, deprem etkisi yaratan patlatmalarla yeraltı sularını yok ederken, çıkardığı toz ile döllenmeyi önleyerek meyve ağaçlarını verimsizleşmesine, balıkların ölümüne neden oluyor.” (MA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!