Holdinglerin Milyarlarca Liralık Borcu Silindi, 70 Milyarlık Deprem Vergisi Kayıp: Asgari Ücrete Kaynak Yok!

Asgari ücretin yeniden tartışılmaya başlandığı bugünlerde, ‘kaynak yetersizliği’nden bahseden devlet, sermayenin boçlarını kapatmaya gelince kimseden izin almadan milyonlarca çalışanın ödediği vergilerle, holdinglerin milyarlarca liralık borcunu mu ödedi?

featured

Asgari ücretin yeniden tartışılmaya başlandığı bugünlerde, ‘kaynak yetersizliği’nden bahseden devlet, sermayenin boçlarını kapatmaya gelince kimseden izin almadan milyonlarca çalışanın ödediği vergilerle, holdinglerin milyarlarca liralık borcunu mu ödedi?

Asgari ücretin vergiden muaf tutulması talebine dahi yaklaşmayan devlet, holdinglere gelince bir çırpıda milyonlarca liralık vergi borçlarını silebiliyor. Güncel asgari ücrete yüzde 300 oranında bir zam yapılsa dahi ortaya çıkan ücretin halen yoksulluk sınırı altında olduğu gerçeğine rağmen devlet, yaşamak için çalışmak zorunda olan milyonlarca insanın taleplerine gözlerini kapatmayı sürdürüyor.

Tanrıkulu Meclis’e Taşımıştı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP hükümetine yakın şirketlerin vergi borçlarının silinmesini Meclis gündemine taşımış. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, vergi borcu silinen şirketlerin isimlerinin ve ne kadar borcun silindiğini açıklanmasını istemişti.

Tanrıkulu’nun soru önergesinde dönemin Başbakanı Yıldırım’a:

* Vergi borcu silinen şirketlerin vergi borçları ne kadardır?

* Türkiye genelinde 4 Ekim 2017 tarihi itibariyle hangi şirketlerin ne kadar vergi borcu sıfırlanmıştır?

* Türkiye genelinde 4 Ekim 2017 tarihi itibariyle hangi şirketlerin ne kadar vergi borcunda ‘uzlaşma’ sağlanmıştır? Yapılan uzlaşmaların mahiyeti nedir?

* Başbakan Yardımcısı Sayın Şimşek’in ‘Siyasi müdahale söz konusu değil’ ifadeleri göz önüne alındığında, vergi borcu silinen ve vergi borçlarında uzlaşma sağlanan şirketler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

* Vergisi silinen şirketlerin AKP Hükümetine yakınlığı ile bilinen kişi ya da kişilere ait olduğu ve bahse konu kişi ya da kişilerin ilgili şirketlerde yönetim kurulu üyesi olduğu iddiası doğru mudur?

* İddialar doğru ise, 4 Ekim 2017 tarihi itibariyle vergi borcu sıfırlanan tüm şirketlerin (İsimleri belirtilmek üzere) toplam vergi borcu ne kadardır?

* Vergi borcu silinen bu şirketlerden kaçının 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası FETÖ üyesi olduğu tespit edilmiştir?

soruları yöneltilmiştir. Sorulan sorulara doyurucu cevaplar alınamamış ancak borcu silenen holdinglerle ilgili bir tablo ortaya çıkmıştı. Tabloya göre holdinglerin vergi borçlarında yapılan indirim ortalama %97.6 oranındaydı. Sözkonusu holdinglerin 3 milyar 106 milyon tutarındaki borçlarına karşılık yapılan indirimle ödemeleri gereken tutar 74 milyon 515 bin lira olarak belirlenmişti.

Yetmedi! ‘Milletin a.. koyacağız’ diyen Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in 425 milyon liralık borcu silindi

AKP hükümeti döneminde devletten aldığı ihalelerle dikkatleri çeken Cengiz Holding şimdi de yaptığı bağış ile gündemde. Daha önce 425 milyon liralık vergi borcu silindiği belirtilen şirket, koronavirüsle mücadele için başlatılan “Biz Bize Yeteriz” kampanyasına 34 milyon bağışta bulundu. 2006-2009 arasında 1,6 lira olan dolar kurundan 303,1 milyon dolarlık borcu bulunan Cengiz Holding’in bu borcu bugün 2 milyar 41 milyon liraya denk geliyor. “Biz Bize Yeteriz” kampanyasından toplanılan para ise bu borcun ancak yarısı.

Konuyla ilgili konuşan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, yurttaşın elektrik faturasını bile affetmeyi beceremeyen devletin, yandaş şirketlere yaptığı kıyaklar olmasaydı bugün kampanyalara ihtiyaç olmayacağını söyledi. Karabat, ‘Cengiz Holding, 2016’dan bu yana 100 milyon liranın üzerinde 15 ihaleyi aldı. Bu alanda Cengiz Holding’i geçen tek firma 17 ihaleyle Kalyon İnşaat. Aynı süre içinde bedeli 100 milyon liranın üzerindeki ihale bedelleri toplamı 19 milyar 369 milyon lira. Bu süre içinde kamudan aldıkları 15 ihalenin 9’unu 21/B pazarlık usulü ile aldılar. Sadece 21/B usulü ile ve yine sadece 2019’da aldıkları iki ihalenin toplam sözleşme bedeli 1 milyar 229 milyon lira. Bu ihaleler; 1-Rize Artvin Havalimanı Üstyapı Tesisleri ve Müteferrik işler İnşaatı: Sözleşme bedeli 632 milyon 497 bin lira. 2-Trabzon-Aşkale yol inşaatı: Sözleşme bedeli 596 milyon 978 bin lira. Ayrıca vatandaşın yaralarını sarmak için başlatılan “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasında toplanan miktar 1 milyar TL civarı. Bitlis Ahlat’taki Sarayın maliyeti ise 1 Milyar 944 Milyon TL.’ ifadelerini kullandı.

Cengiz Holding’in AKP hükümetiyle izaha muhtaç ilişkisinin daha da geçmişe dayandığının altını çizen Karabat, ‘Biliyorsunuz, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Merkezi Uzlaşma Komisyonu, Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424,4 milyon TL’lik vergi cezasını affetti. Bu vergi affı daha sonra dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından da 2016’da kabul edildi. 2006-2009 arası ortalama dolar kuru 1,40 Türk Lirasıydı. Bu hesapla Cengiz Holding’in affedilen 424,4 milyon liralık vergi borcu 303,1 milyon dolara karşılık geliyor. Bu tutarın bugünkü kurdan değeri 2 milyar 41 milyon lira. Yani ‘Biz Bize Yeteriz’ kampanyasından toplanan para ise bu borcun ancak yarısı. Ayrıca 2009’dan bu yana şirketin hangi vergi borçlarının silindiği ise ticari sır bahanesiyle kamuoyundan gizleniyor’ dedi.

Cengiz ailesinin AKP döneminde servetlerine servet kattığının altını da çizen CHP İstanbul Milletvekili, ‘Forbes Dergisi’nin en zengin 100 Türk Listesi’ne 2010 yılında Cengiz Holding’ten sadece Ahmet Cengiz 350 milyon dolarlık servetiyle 99’uncu sıradan girdi. Ancak 2020 yılının en zengin 100 Türk listesinde Cengiz Holding’ten 4 kişi bulunuyor. Bu kişiler, Ahmet, Mehmet, Ekrem ve Şeref Cengiz. Her birinin 550’şer milyon dolar olmak üzere toplam 2,2 milyar dolarlık servetleri bulunuyor’ şeklinde konuştu.

Borçları silinen Cengiz Holding en çok ihale alan 2. şirket

*Cengiz Holding, 2016’dan bu yana 100 milyon liranın üzerinde 15 ihaleyi aldı. Bu alanda Cengiz Holding’i geçen tek firma 17 ihaleyle Kalyon İnşaat. Aynı süre içinde bedeli 100 milyon liranın üzerindeki ihale bedelleri toplamı 19 milyar 369 milyon lira.

* Bu süre içinde kamudan aldıkları 15 ihalenin 9’unu 21/B pazarlık usulü ile aldılar. Sadece 21/B usulü ile ve yine sadece 2019’da aldıkları iki ihalenin toplam sözleşme bedeli 1 milyar 229 milyon lira. Bu ihaleler; 1-Rize Artvin Havalimanı Üstyapı Tesisleri ve Müteferrik işler İnşaatı: Sözleşme bedeli 632 milyon 497 bin lira. 2-Trabzon-Aşkale yol inşaatı: Sözleşme bedeli 596 milyon 978 bin lira. Ayrıca vatandaşın yaralarını sarmak için başlatılan “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasında toplanan miktar 1 milyar TL civarı. Bitlis Ahlat’taki Sarayın maliyeti ise 1 Milyar 944 Milyon TL

* Biliyorsunuz, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Merkezi Uzlaşma Komisyonu, Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon TL’lik vergi cezasını affetti.

* Bu vergi affı daha sonra dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından da 2016’da kabul edildi. 2006-2009 arası ortalama dolar kuru 1,40 Türk Lirasıydı.

* Bu hesapla Cengiz Holding’in affedilen 424,4 milyon liralık vergi borcu 303,1 milyon dolara karşılık geliyor. Bu tutarın bugünkü kurdan değeri 2 milyar 41 milyon lira. Yani “Biz Bize Yeteriz” kampanyasından toplanan para ise bu borcun ancak yarısı. Ayrıca 2009’dan bu yana şirketin hangi vergi borçlarının silindiği ise ticari sır bahanesiyle kamuoyundan gizleniyor.

200 milyon dolarlık vergi borcu silinen Dünya Göz’den Erdoğan ve başkanlık sistemine teşekkür

Ziraat Bankası’nın 2020 eylül ayında Dünya Göz Hastanesi’nin 200 milyon dolarlık vergi borcunu silmesinin ardından Dünya Göz Hastanesi, iktidara olan ‘şükranları bildirmek’ için gazetelere tam sayfa ilan vermişti.

Hem holdinglerin milyarca lira borcu silindi, hem de 70 milyar liralık deprem vergileri kayıp

Yaklaşık 1 yıl önce de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a CHP tarafından ‘1999’dan 2019 yılına kadar toplanan paranın ne kadarı depremlerin vereceği zararları önlemek için kimler tarafından ne şekillerde harcanmıştır?’ diye sorulan soruya, ‘Biz bilmiyoruz İçişleri Bakanlığı bilir’ yanıtı gelmişti. Biz daha sonra hem soru önergesiyle hem de CİMER aracılığıyla İçişleri Bakanlığına sorulan soruya cevaben aylar sonra ‘Biz de bilmiyoruz’ minvalinde yanıt gönderilmişti.

Milyarlarca liaralık holding borçlarını silen, deprem vergilerine ne olduğunu açıklayamayan devlet, asgari ücrete gelince ‘kaynak yok’ diyerek aslında sınıfsal niteliğini de, tarafınıda açıkça gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
2
_zg_n
Üzgün
5
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
https://devrimcidusun.org/wp-content/uploads/2021/04/1.png
Giriş Yap

Devrimci Düşün Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!